Obsah

Polské úřady brání vydání ruských dětí muslimským pěstounům. Těm děti do náhradní péče svěřilo Švédsko

Z Polska se stává evropská velmoc v obraně práv rodičů proti zásahům ze strany státních úřadů západoevropských zemí. Po případu udělení politického azylu Norce Silje Garmové, která z Norska uprchla do Polska kvůli snaze norské nechvalně proslavené sociální služby Barnevernet odebrat jí její dítě, se objevil další případ. Tentokrát jde o ruského otce žijícího ve Švédsku, který uprchl do Polska před snahou švédských úřadů nechat jeho křesťansky vychovávané děti ve výchově muslimské pěstounské rodiny.

O případu informuje například polský zpravodajský web Polsatnews.pl v článku pod názvem „Otec odvezl dcery z Švédska, protože byly dány do muslimské pěstounské rodiny. Zůstávají v Polsku“. Podle polských médií se celý případ začal odehrávat ve chvíli, kdy pohraniční kontrola na letišti ve Varšavě zjistila, že se zemi snaží opustit Rus Denis Lisov s třemi dcerami (Sofie, Serafina a Alisa), po nichž je vyhlášeno pátrání ze strany švédských úřadů. V momentě zadržení celé rodiny hrozilo dětem vydání zpět do Švédska, ale díky včasné pomoci polského ombudsmana pro práva dětí Nikolaje Pawlaka podal otec dětí jménem svým a svých dcer v Polsku žádost o azyl, a tím zabránil odeslání svých dětí zpět do Švédska k muslimské pěstounské rodině.

V případu figurují i ruští diplomaté

Polská média informují, že rodina Lisovců se v roce 2012 přestěhovala z ruského Chabarovska do Švédska. Když v roce 2014 manželka Denise Lisova vážně onemocněla, na rodinu se zaměřily švédské sociální úřady, které v roce 2017 odebraly Denisovi jeho děti a daly je na výchovu do muslimské rodiny libanonského původu. Švédské úřady následně umožnily Denisovi vidět své děti jen šest hodin týdně. Denisovy děti v muslimské rodině psychicky trpěly a Denis se rozhodl vše řešit pokusem o útěk ze Švédska do Ruska.

Po zadržení celé rodiny se případ dostal před polský soud, který rozhodl o tom, že děti nebudou zatím vráceny do Švédska a otec s dětmi zůstanou v Polsku do doby, dokud nebude vyřešena jeho žádost o politický azyl. Rozhodnutí soudu je bráno jako vítězství otce nad švédskými úřady, protože po dobu projednávání jeho případu zůstávají děti v jeho péči. O celý případ se pozorně zajímají i ruští diplomaté, kteří se snažili otcovská práva Lisova hájit již ve Švédsku.

Švédské úřady nedbaly námitek rodiny a dětí

Polská soudkyně Žaneta Seliga-Kaczmareková se k vynesenému rozsudku rozhodla i po rozhovoru s dětmi, které daly jasně najevo svou citovou vazbu na otce a touhu zůstat s ním a nevracet se do pěstounské muslimské rodiny. Podle zástupce rodiny Lisovů Babkena Khanzadyana nebraly švédské sociální úřady ohledy na námitky rodiny a dětí, že jsou křesťansky věřící a nechtějí do muslimské pěstounské rodiny. Podle svědectví dívek byl na ně ze strany muslimské pěstounské rodiny vytvářen nátlak, aby se podřídily pravidlům muslimské víry svých pěstounů.

Z tiskové zprávy polského ombudsmana pro práva dětí Nikolaje Pawlaka vyplývá, že na varšavské letiště dorazili nejen zástupci švédských úřadů, ale i muslimská pěstounská rodina, jež si chtěla dcery Lisova násilím za pomoci úřadů vzít zpět od jejich otce. Tomu zabránila rychlá reakce polského ombudsmana Pawlaka. Jak dále informuje tisková zpráva, švédské úřady porušily usnesení Rady Evropské unie pro spravedlnost a vnitřní věci, které zavádí ve všech zemích EU jednotný princip respektování národní, kulturní, náboženské a jazykové identity dítěte. Toto usnesení prosadily polské úřady v rámci EU v prosinci roku 2018.

Se souhlasem autora převzato z www.reflex.cz.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.