Obsah

Trump na koni

Závěr vyšetřování Roberta Muellera (kdysi ředitele FBI) o možné spolupráci Trumpovy prezidentské kampaně s Ruskem překvapivý není. Překvapivé spíše je, jak si někdo na základě nulových důkazů mohl myslet opak. Ten „někdo“ byla podstatná část Demokratické strany a médií.

Zpráva říká: „Vyšetřování nezjistilo, že by se členové Trumpovy kampaně spikli nebo spolupracovali s ruskou vládou při jejích aktivitách ovlivnit volby.“ Jinými slovy, není důkazu, že Trump je zrádcem či ruským agentem.

Muellerovo vyšetřování trvalo dva roky, pracovalo pro něj devatenáct právníků a čtyřicet agentů FBI, vydalo 2800 obsílek k výpovědím pod přísahou, vyslechlo 500 svědků, provedlo 500 domovních či kancelářských prohlídek a vyžádalo si 230 komunikačních záznamů či odposlechů.

Obklopen odsouzenými

Takto důkladné vyšetřování aktivit prezidenta, jeho rodiny a týmu tady zřejmě ještě nebylo. A výsledek? V té hlavní otázce, zda Trump vědomě spolupracoval s Rusy na svém zvolení (či po něm), je: nic, žádný důkaz. Trump je čistý.

Vyšetřování vedlo k obviněním a už i odsouzení několika osob za zločiny, z nichž žádný se netýkal hlavní otázky, spolčení s Ruskem. Většina se týká nepravdivých výpovědí pod přísahou, hlavně v Kongresu, a daňových deliktů. Paul Manafort byl krátce šéfem Trumpovy kampaně a byl odsouzen za korupci na Ukrajině a daňové delikty před kampaní. Sympatizant Trumpa Roger Stone byl obviněn z lhaní pod přísahou Kongresu a zastrašování svědka. Bývalý Trumpův právník Michael Cohen lhal Kongresu o tom, že Trump během kampaně (ještě na jaře 2016) jednal o výstavbě svého mrakodrapu v Moskvě. To od Trumpa, který kandidoval na prezidenta USA, bylo neetické, nikoli však protizákonné.

Co vůbec dávalo důvod myslet si, že Trump spolupracoval s Rusy na svém zvolení? Jeho proruská rétorika v kampani? To mohlo být hloupé, naivní, konjunkturální, ale samo o sobě ne kriminální. Kdyby naivita ohledně Ruska byla trestná, ve vězení by už byli Obama i Clintonová za svou politiku vůči Rusku v letech 2008–14 (až po agresi vůči Ukrajině prozřeli). Možná byl Trump ješitný a myslel si, že se s Putinem dohodne jako Reagan s Gorbačovem. Anebo měl za to, že mu to pomůže, nebude-li zvolen prezidentem, postavit mrakodrap v Moskvě. Ale ještě jednou, hloupost, naivita či vyčuranost nejsou zločinem, natož velezradou.

Trumpa Muellerovo vyšetřování štvalo, Trump měl dojem, že mu saje krev, a zřejmě chtěl, aby ministři spravedlnosti Muellera odvolali. Nyní má Trump velké štěstí, že se tak nestalo; to by mu už pochybnosti o tom, zda je ruským agentem, zřejmě nikdo neodpáral. Nyní, díky profesionalitě Muellera a jeho týmu, je očištěn.

Proč tedy? Proč tedy tak významní lidé z Obamovy administrativy, jako bývalý ředitel FBI James Comey, bývalý ředitel CIA John Brennan či současný demokratický kongresman Sněmovny reprezentantů a předseda jejího výboru pro dohled nad zpravodajskými službami Adam Schiff, stejně jako mnoho inteligentních novinářů a redaktorů ze CNN, Washington Post či The New York Times téměř s jistotou tvrdili, že Trump s Rusy spolupracoval?

Jednak proto, že do poslední chvíle čekali zvolení Hillary Clintonové – a vítězství Donalda Trumpa bylo pro ně šokem, z něhož se nevzpamatovali. Jen si představte, člověk s takovým chováním a takovými názory! Zvolen prezidentem! Nemožné…

Je to spiknutí na druhou

Psychologicky bylo pro ně přijatelnější myslet si, že Trump je vlastně nelegitimní prezident, nezvolen férově; „zvolili“ ho vlastně Rusové. Ne to, že Hillary byla příšerně neoblíbená; ne to, že se jí nepovedlo přimět Obamovy černošské voliče ve stejně vysoké míře přijít k volbám; ne to, že odepsala bílé chudé voliče, jež nazývala „opovrženíhodnými“, protože si myslela, že zvítězí s podporu barevných menšin a mladých bílých bohatých voličů; ne to vše dohromady způsobilo Trumpovo zvolení, nýbrž něco jiného… Rusové, Rusko, Putin. Proto úvahy o kriminálním spolčení Trumpa s Ruskem, proto propadnutí syndromu hysterie z Trumpa.

Co teď? Nikdo z demokratů se Trumpovi neomluví; naopak, možná budou ve sněmovně pokračovat ve „vyšetřování“ a předvolávat svědky. Možná republikáni a vláda budou na oplátku vyšetřovat Obamovy úředníky, proč na základě nedostatečných indicií vůbec začali vyšetřovat americké občany a zda tím nezneužili pro stranické účely své pravomoci. A zcela jistě bude pokračovat mediální handrkování.

Korunu všemu nasadila (demokratická) novinářka Joy Reidová, když naznačila, že Muellerova zpráva je součástí pokusu ututlat konspiraci… To už je případ pro psychiatra. Bezúhonný a profesionální Mueller, jehož vyšetřování Trumpovi tolik lezlo na nervy, coby součást konspirace? To už pravděpodobnější je, že Trump je mimozemšťan.

LN, 27.3.2019. Se souhlasem autora převzato z www.obcinst.cz.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.