Obsah

Trumpova hra o trůny II

Ministři americké vlády se zatím sice nemění, zato v Bílém domě je fluktuace nebývalá.

Nejdůležitější politickou událostí minulého týdne v USA byl odchod prezidentova politického poradce Stevea Bannona z Bílého domu.

Z Trumpovy vlády za uplynulých sedm měsíců neodešel ani jeden ministr (pouze bývalý šéf vnitřní bezpečnosti generál Kelly povýšil na ředitele prezidentské kanceláře), zato v Bílém domě u nejbližších spolupracovníků prezidenta je fluktuace úžasná. Nejdřív byl propuštěn první prezidentův bezpečnostní poradce generál Flynn. Když byl jmenován nový ředitel odboru komunikace, extravagantní a exhibicionistický Scaramucci, rezignoval tiskový mluvčí Spicer. Následně byl odejit ředitel prezidentské kanceláře Priebus, aby si ředitel nový, Kelly, vynutil vyhazov Scaramucciho. Nyní odchází Bannon.

V Bílém domě o vliv na prezidenta zápolily tři frakce; „newyorští demokraté“, generálové a bannonisté. Bannon je představitelem nacionalisticko-populistické politiky; předtím byl šéfredaktorem webových stránek Breitbart News, kam se nyní vrací. Breitbart mají blízko k takzvané alt-right, alternativní pravici, která je více radikální než hlavní proud amerického konzervatismu a neštítí se zdůrazňování bělošské rasové identity.

Jak vnést řád do Bílého domu

Bannon se prokázal jako dobrý stratég ve volební kampani, jehož rebelantství vůči establishmentu oslovilo většinu nespokojenců středu a pravice a sešikovalo je za Trumpem. Obtížnější je však s tímto přístupem vládnout.

Bannon v Bílém domě prosazoval zákaz vstupu muslimů do USA (přesněji občanů sedmi většinově islámských zemí), omezení imigrace do USA a postavení zdi na hranici s Mexikem, protekcionismus především vůči Číně a zahraniční politiku méně intervencionistickou – v duchu hesla „America First!“.

Zákaz vstupu muslimů prezidentovi pozastavily soudy (byť ten zákaz druhý, mírnější mu asi shledají ústavním), zeď se zatím nestaví, cla uvalena nebyla a Trump se snaží využít Čínu coby spojence i páku proti Severní Koreji; a ostatně, Trump deklaroval platnost závazků USA vůči spojencům v NATO a navzdory Bannonovi odpálil rakety na syrské letiště.

Co vedlo k Bannonovu pádu? Kombinace dvou faktorů. Jednak vliv dalších dvou frakcí, jimiž jsou „newyorští demokraté“ – tedy Trumpova dcera Ivanka a její manžel Jared Kushner, kteří byli až do Trumpovy kandidatury demokraty, dokonce liberálními demokraty, a pak finančníci z Wall Street, které si do vlády coby ekonomické ministry přivedl Trump. Tito chtějí, aby Trump vedl méně konfrontační politiku, a hlavně Ivanka a Jared si přejí, aby byl blíž establishmentu a nebyl jím zostouzen coby klaun. Oni součástí establishmentu byli vždy a nyní jim Trumpovo prezidentství činí společenské potíže.

A pak generálové: ministr obrany Mattis, bezpečnostní poradce McMaster a ředitel prezidentské kanceláře Kelly. Neideologičtí pragmatici a profesionálové; chtějí, aby Amerika vystupovala na mezinárodní scéně s respektem – radikální Bannon je podle nich amatér. Navíc mají smysl pro řád a chtějí, aby řádně fungoval i Bílý dům. Jistě, největším zdrojem chaosu v Bílém domě je Trump samotný, ale když se šéfem jeho kanceláře stal Kelly, bylo jasné, že udělá vše pro to, aby řád v Bílém domě panoval.

Za hranicí dobrého vkusu

Druhým faktorem byly události v Charlottesville, respektive Trumpova reakce na ně. Tam se střetli rasisté a neonacisté s radikální levicí. Trump si myslel, že na obou stranách byli dobří i zlí lidé, že na té první byli i konzervativci s úctou k jižanské historii. Tentokrát však nikoli; byli tam jen rasisté a nacisté – a Trumpova vlídná slova na jejich adresu vzbudila nevoli a kritiku i mnoha jeho dosavadních stoupenců. V této situaci představitel nacionalismu Bannon blízký „alt-right“ musel jít.

Přitom trend radikální levice k obrazoborectví je nebezpečný: nejen odstraňování soch státníků jižanské Konfederace, kteří považovali otrokářství za dobro a rozbíjeli USA, ale i generála Roberta Leeho, který sice bojoval na špatné straně, ale byl vojenským géniem s obdivuhodným charakterem, který po porážce usiloval o smíření (jeho evropskou analogií je Rommel – špatná strana, dobrý voják, puč proti Hitlerovi). A nejen generála Leeho, ale i zakladatelů USA jako Washington, Jefferson a Madison, kteří měli ten škraloup, že vlastnili otroky. To sice ano, ale na rozdíl od zakladatelů Konfederace zlo otroctví nahlédli a většina z nich svým otrokům svobodu dala. Mravní zásluha člověka, který zdědil otroky a dal jim svobodu, je větší než člověka, který je nikdy nevlastnil.

A Bannon? Vrací se do Breitbart News jako šéfredaktor. Prohlásil, že bude vést „válku“ proti demokratům a „globalistům“. Asi nebude útočit přímo na Trumpa, ale zato na Demokratickou stranu, vedení republikánů v Kongresu, i na lidi v Bílém domě, kteří ho z něho vyštípali. Což prakticky znamená válku „proti všem“! Inu, takový americký husita.

Vyšlo v LN, 22.8.2017. Se souhlasem autora převzato ze serveru Neviditelný pes.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.