Obsah

Levičáci „slintají“ nad Obamovou nominací soudce Nejvyššího soudu

Konzervativní aktivisté sdělují vůdci republikánské senátní většiny Mitchi McConnellovi, že zajištění, aby byl soudce Antonin Scalia u Nejvyššího soudu nahrazen někým z konzervativního tábora, je dokonce důležitější než mít v Senátu republikánskou většinu. Rizikem je hrozba překážek ze strany Demokratů, kteří slavnostně přísahají na to, že na jmenování Scaliova náhradníka má prezident Obama „právo“ a že podmínka „rady a souhlasu“ ze strany Kongresu plynoucí z Ústavy je pouze sekundárním problémem.

Mezi zastánci nutné konzervativní většiny na Nejvyšším soudu je i David Bozell z konzervativního hnutí For America sdružujícího obhájce. Řekl, že úspěch v kauzách důležitých pro konzervativce je v mnoha případech závislý na rozhodnutí Nejvyššího soudu. „Bůh ví, že tato republikánská většina v Senátu stejně neudělala v tomto období pro konzervatismus mnoho.“, řekl Bozell časopisu The Hill. „Když se podíváte na některé z úspěchů konzervativního hnutí, jsou z velké části zapříčiněny tím, že tento Soud udělal pár slušných a dobrých rozhodnutí.

Senát nebude určovat, zda máme či nemáme práva zaručená Druhým ústavním dodatkem, avšak Nejvyšší soud ano. Senát nebude určovat, co je manželství, Nejvyšší soud to udělal. Byl to Nejvyšší soud, nikoli Senát, kdo určil, co je potrat.“, řekl Mike Farris, který předsedá Sdružení pro právní ochranu domácí školy.

Demokraté přikládají polínka do ohně. Jejich senátní leader Harry Reid napsal ve Washington Post, že pokud republikáni Obamovu kandidátovi nedopřejí sluchu, vstoupí do dějin jako „historicky nejpustští obstrukčníci a nezodpovědná většina“. K tomu přizvukovala Hillary Clintonová společně s Bernie Sandersem.

Stejnou píseň pějí i novinové úvodníky. Například Concord Monitor napsal, že od republikánské senátorky Kelly Ayotte bylo nemorální, když automaticky podpořila McConnella, který vyzývá k ročnímu odkladu potvrzujícího slyšení. „Voliči by měli takové odmítnutí přísežné ústavní odpovědnosti a kladení obstrukcí zvážit a považovat je za diskvalifikaci v budoucích senátních volbách.“ – napsaly tyto noviny. Ayotte je v důsledku svého úsilí o znovuzvolení zranitelná. Pensylvánský Scranton-Times Tribune v úvodníku píše, že podpora McConnella ze strany tamního republikánského senátora Pata Toomeyho je „holou obstrukcí“ a že „by s tím měl přestat“.

Někteří republikáni jsou nerozhodní. Například senátor Thom Tillis varuje, že republikáni mohou „spadnout do obstrukční pasti“. Senátorka Lisa Murkowski, kterou rovněž čekají volby, řekla minulý týden mediím, že Obama by měl dostat spravedlivou šanci představit svého kandidáta, ale mezitím to odvolala.

Republikánští stratégové se obávají, že pokud by už došlo ke slyšení, následovala by volba v plénu. Je však nepravděpodobné, že demokraté dají dohromady 14 hlasů potřebných k překonání obstrukcí.

Tony Perkins z Family Research Council nedávno napsal: „Nikdo – dokonce ani sám prezident – nemůže tolik ovlivnit budoucnost našeho národa jako příští nálezy Nejvyššího soudu. Krajní levičáci již slintají nad možným extrémním výkladem Nejvyššího soudu, který dokoná to, co soud začal, když redefinoval manželství. Ve střízlivém textu ve Washington Post autoři vysvětlují, že hnutí LGBT usiluje o víc – včetně práva potrestat každého, kdo má opačné názory, prostřednictvím rozsáhlého federálního nařízení speciální ochrany homosexuálů a transsexuálů na pracovišti.

Redakční poznámka: 16. března 2016 nominoval president Obama soudce Merricka Garlanda.

Spero News editor Martin Barillas je bývalým diplomatem USA, který se také věnoval obhajobě demokracie a jako pozorovatel se účastnil voleb v Latinské Americe. Živí se též jako překladatel na volné noze.

Se souhlasem převzato ze Speroforum.com. Pro KONZERVATIVNÍ LISTY přeložila Gabriela Clemensová.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.