Obsah

Paříž, pátek 13.

Oslovili jsme několik autorů s otázkou, co by po teroristických útocích v Paříži 13. Listopadu t.r. poradili premiérovi České republiky. Roman Joch přesně v této posici dokonce skutečně byl a tak si, laskavý čtenáři, můžeš udělat drobný obrázek, jak by taková rada opravdu mohla vypadat.

Pomineme-li expertní názor dr. Jocha, zhostili se ostatní autoři úkolu s různou mírou obecnosti. Nicméně, i když v jejich doporučeních naleznete i rady zcela protichůdné, společný jmenovatel je velmi široký.

Ostatně podobnou otázku, tedy „co dělat?“ obecně a po pařížských útocích zvláště, si kladou mnozí další. Vypíchněme zde např. Petra Fialu: „Co má ČR za současné situace dělat? Být si vědoma svých bezpečnostních výhod a neobětovat je. Nenechat si vnutit kvótami či jinými nesmysly davy imigrantů, které si nevybereme, s nimiž si nebudeme vědět rady a kteří budou představovat bezpečnostní riziko. Chránit svoje území a nebude-li možné chránit vnější hranici Schengenu, začít chránit svou vlastní. Začít se starat o svoji bezpečnost, posílit armádu, policii a bezpečnostní služby. Hájit nikoliv abstraktní zájmy lidstva nebo Bruselu, ale zájmy ČR a jejích občanů. Chovat se tak, jako bychom byli v nebezpečí. Protože v něm jsme. Prevence je vždy lepší, než léčba následků. A u bezpečnostních hrozeb platí, že následky už často ani nelze napravit. Život obětem terorismu už nikdo nevrátí. Na to mysleme, když se budeme rozhodovat o bezpečnostních opatřeních, která jsou vždy nepohodlná a často i bolestivá.“ (Naše bezpečnost už není samozřejmá, Pravý břeh, 25.11.2015)

Jedna podstatná oblast však v tomto okamžiku zůstala z naší strany nepodchycena. Je jí boj proti organizovanému zločinu, kam terorismus nepochybně patří. Zatímco náboráři Islámského státu posílají na Blízký východ své rekruty ze západních států přes naše území, protože je to pro ně bezpečnější, a důvodně se spekuluje o pašování zbraní českými hranicemi, útvar, který má být v první linii, svádí pod legendou „boje proti korupci“ mocenské souboje. V této souvislosti nelze nedoporučit text Tomáše Šmída „Žádná válka policajtů, jsou to prohnilí proti prohnilým po česku“, který v tomto čísle KONZERVATIVNÍCH LISTŮ přetiskujeme. Že je Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) pod vedením pana Šlachty organizací, která za velmi drahé peníze přispívá k naší bezpečnosti málo nebo vůbec, dokresluje nedávné upozornění na „úzké vazby“, které mají pracovníci tohoto policejního útvaru s panem Albinem Arifovičem. O koho že jde? Doporučujeme přečíst si („Šlachtův informátor vydíral. Doma měl policejní spisy“, Echo24.cz, 26.11.2015) i vyslechnout (rozhovor s Jankem Kroupou odvysílaný na Čro 26.11.2015)... Mezi rady pro předsedu vlády by tedy neměly chybět takové, které se budou týkat právě útvarů Policie České republiky, v jejichž popisu práce je čelit organizovanému zločinu, ale dělají dlouhodobě něco zcela jiného. K tématu se obsáhleji vrátíme příště.

Závěrem malé povzdechnutí. Angela Merkelová prohlásila v rámci právě probíhajícího summitu OSN o změnách klimatu v Paříži mimo jiné toto: „Již tím, že jsme tady, jsme ukázali, že jsme silnější než teroristé.“ To je, obáváme se, další doklad čím dále většího odtržení paní kancléřky, i všech těch, kteří jí za tato její slova případně zatleskali, od reality.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.