Obsah

Polskem se masivně šířily protiamerické fake news. Hraje se o posílení americké armády v zemi

Napsal Lukáš Lhoťan

Americký prezident Donald Trump zvažuje posílení přítomnosti americké armády v Polsku. Pro většinu polských politiků a také obyvatel se zřejmě jedná o velice šťastnou zprávu, neboť Polsko patří k největším spojencům Američanů v Evropě.

Poláci vnímají přítomnost americké armády jako významný faktor své bezpečnosti především vůči Rusku. Ovšem ne všichni v Polsku jsou z přítomnosti americké armády nadšeni. Po Polsku se v těchto dnech šíří fake news namířené proti přítomnosti americké armády na polském území. Po sociálních sítích koluje informace, kterou převzaly i některé lokální weby, o tom, že polské úřady vyhlásily pátrání po příslušníkovi americké armády Thomasi Wehkingovi, který měl postřelit polského vojáka a poté uprchnout.

Velice brzy se ovšem ukázalo, že se událost, která se měla odehrát ve vojenském prostoru Drawsko Pomorskie, nikdy neodehrála a že jde o lež a fake news, jež ovšem v krátké době dokázala zaujmout spoustu lidí a lokálních zpravodajských webů a objevila se na jejich webových stránkách. Historii této poplašné zprávy sledoval Mateusz Marchwicki z webu Natemat.pl a poukázal na fakt, že jde o vysoce koordinovanou akci s cílem šířit odpor proti přítomnosti americké armády v Polsku. Kdo je ovšem autorem celé provokace, není známo.

Tato lživá zpráva však nekoluje pouze v Polsku, převzaly ji i některé české internetové alternativní stránky – například Narodninoviny.cz či Pravdive.eu. Naopak v Polsku po upozornění, že jde o lež a žádný takový incident se nestal, začala být zpráva odstraňována z webových stránek lokálních webů, ovšem již bez omluvy za zveřejnění. A tak může být odstranění zprávy opět zneužito k další vlně konspiračních teorií o „cenzorském“ zásahu.

Je nepochybné, že v souvislosti se snahou části středoevropských politiků posílit nejen vazby svých zemí na USA, ale i americkou přítomnost v regionu bude docházet k obdobným provokacím a snahám podněcovat odpor obyvatel střední Evropy proti přítomnosti americké armády v regionu. Nemusí se přitom vždy jednat o vlivové akce Ruska, neboť přítomnost americké armády je trnem v oku i mnohým místním nacionalistům a zastáncům oslabení vlivu USA v Evropě.

Se souhlasem autora převzato z www.reflex.cz.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.