Obsah

Plán B

Napsal Jan Kubalčík

Předseda ČSSD pan Hamáček odmítá hlasovat pro vyslovení nedůvěry současné vládě, protože opozice prý nemá plán B. Tímto plánem ale přece je vláda ANO a ČSSD bez Andreje Babiše!

Jak toho dosáhnout? Prosté apely na presidenta samozřejmě nestačí. Pan Zeman, jak z dosavadních zkušeností celkem jasně vyplývá, nerozumí ničemu jinému, než síle. A jednou z nejsilnějších pák v politice – ne-li (v mírových dobách) pákou nejsilnější – je rozpočet. Chápu, že to může působit dosti brutálním dojmem, ale na druhé straně pohrdání Ústavou, které se stalo standardním východiskem příslušných kroků presidenta Zemana, je brutální neméně. Rozpočet České republiky na rok 2019 leží v Poslanecké sněmovně. Věrohodná hrozba podstatného snížení prostředků pro Koncelář presidenta republiky (klidně až na minimum nezbytné pro holý provoz) by mohla být tím vyjednávacím prostředkem, na který by pan president slyšel. Jistě, není to žádná jistota, ale za pokus to možná stojí.

Jak by takový scénář vypadal? Pan Hamáček by panu presidentovi oznámil, že ČSSD přidá hlasy svých poslanců k oposici a Poslanecká sněmovna tak vyjádří vládě premiéra Babiše nedůvěru. Zároveň by vybídl pana presidenta, aby po tomto kroku jmenoval jiného premiéra z řad hnutí ANO 2011, které v uplynulých volbách zvítězilo, s vyjádřením vůle účasti ČSSD na takto nově vzniklé vládě. Takové vybídnutí by muselo být, jak jsem již naznačil, provázeno konstatováním, že v případě opětovného jmenování pana Babiše předsedou vlády bude ČSSD spolu s opozicí hlasovat pro krácení rozpočtu Kanceláře presidenta republiky „na kost“, přičemž takový společný postup by nesporně musel být dojednán předem.

Pochopitelně, např. pan Okamura může dostat od pana Babiše takovou nabídku, že svůj současný postoj k jeho vládě rychle a rád přehodnotí. Ale proč stahovat kalhoty, když je brod ještě daleko, ne?

Autor je předsedou Konzervativní strany.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.