Obsah

Trump drží karty v ruce

Je třeba vědět, kdy karty podržet a kdy karty vyložit.

Zvláštní poradce Mueller nakonec přece jen couvnul. Právníkům prezidenta Trumpa zaslal dopis se vzkazem, že akceptuje psané odpovědi na jisté otázky, které zamýšlí prezidentovi položit. Trumpovi právníci zůstávají zdrženliví, ale jistě vědí, že hra se už blíží svému konci.

Mueller mlčky připustil, co Trump a jeho právníci už věděli; totiž že blafuje. Má (v nejlepším případě) pár dvojek, zatímco prezident má full house. Dříve nebo později budou muset vyložit karty. Předstírání, že se hraje pexeso, snad může fungovat při hraní s kamarády v jednostranně zaměřených médiích, nikoli však při pokeru hraném v turnaji s trumfy o vysoké sázky.

Tažení s pexesem nepřináší nic, co by spojovalo Trumpův tým s ruským spolčením. Nikdy se totiž nic takového najít nemohlo. Jen obtížně lze vnímat, jak velmi daleko se dostala skupina Muellerových straníků při hledání zločinu, jakéhokoli zločinu, který by mohli přišít našemu řádně zvolenému prezidentovi.

Jistě, nepřiznané příjmy či neplacení daní, to jsou závažné přečiny. Ale obvinění význačného vojenského činitele, že lhal FBI, i když ti lidé, kteří interview vedli, věřili, že dotyčný mluví pravdu? Vtrhnutí uprostřed noci do domácího soukromí s nabitými zbraněmi, rabování v bytech a kancelářích, vznášení obvinění, z nichž některá už předtím byla ministerstvem spravedlnosti odbyta jako pro stíhání nepřípadná. Nic z toho tu nenaznačuje předpokládané ruské spolčení. Pošlapávání privilegovaných práv ve vztahu advokát – klient? Tlačit Trumpova právníka k přiznání viny ve věci financování kampaně, což nejspíš ani nemůže být skutečným zločinem? To je bulíkování na úrovni nějaké banánové republiky!

Obvinit tucet Rusů z manipulování našich voleb při jistém očekávání, že se nikdy nedostaví k soudu? Jeden z nich Muellera šokoval, když vyslal právního zástupce s požadavkem, aby Mueller ukázal důkazy. Než by se ztrapnili, raději požádali o odklad.

To vše v rámci korupčního pokusu zmáčknout lidi, aby začali „zpívat a udávat“, jak se přesně vyjádřil jeden starý soudce.

Mimo to, lidé blafující, ale kterým nelze důvěřovat, mívají v pokeru přezdívku chvastouni (Four Flushers).

Mueller už dávno upustil od ruského spolčení, původního důvodu svého jmenování. Obrátili se na normální procedury, které ostudně pokroutili na pátrání po zločinu. Jejich naděje, že budou bránit průchodu spravedlnosti, byla zmařena zprávou generální inspekce. Ta v podstatě řekla, že Comey a Strzok (bývalý šéf FBI a bývalý vyšetřovatel tohoto případu – pozn. red.) by měli být vyhozeni za lhaní, úniky informací a jiné triky porušující pravidla státní správy.

Možná, jen možná mohli někoho přimět „aby mluvil“. Leč každý, kdo by provedl takovou obrátku, by se pak provinil lhaním FBI anebo křivou přísahou v Kongresu. To si hbitě uvědomil Lanny Davis, právník za demokraty. Předvedl v CNN patrně to nejrychlejší přiznání vlastní chyby v dějinách a opustil televizi – vypadal přitom jako pitomec.

A tak s pokusem nalákat prezidenta do pasti křivého svědectví Muellerův tým neuspěl. Trumpovi právníci nevypadali, že by vždy nějak spěchali s odpovědí; ale takovými hlupáky nebyli. Možnost odpovědět písemně tyhle dveře prakticky uzavírají.

Mueller teď může buď spřádat svoji zprávu z dohadů a narážek, nebo pokračovat ve vyšetřování. Měl by však vědět, že ten chlápek na druhé straně stolu (ten, který má full house) se chystá vyložit pár karet. A ty karty odrovnají lidi, před kterými Mueller couvá v předklonu aby jej chránili, a především odrovnají výchozí předpoklady jeho vyšetřování.

Trump nejspíš nevyloží všechny svoje karty najednou. Může vyložit každou chvíli jednu z nich. A pomalu trochu cenit zuby pro dramatický účinek. Jeho nejsilnějším trumfem je jeho schopnost odtajnit dokumenty. Podle některých právních expertů prezident také může jmenovat vlastní vyšetřovací tým, aby se podíval na možné zločiny a zneužití v rámci ministerstva spravedlnosti a v rámci FBI. Gregg Jarrett by mohl být užitečný (populární advokát a televizní komentátor, který nedávno vydal knihu The Russia Hoax – Ruská kachna – pozn. red.).

Prezident Trump nejspíš ví (nebo to může zjistit u počítačových podivínů hluboko v útrobách národní bezpečnostní agentury NSA), kteří protivníci se vlomili do serveru Hillary Clintonové a jak dlouho o tom naši lidé věděli. Byli to Rusové nebo Číňané, či snad obojí? Tak či onak, dostali se k pokladu a kdosi se pokoušel to zamaskovat. Byl to snad Clapper? (bývalý ředitel různých výzvědných služeb James Clapper je nyní podezříván ze lží na veřejnosti – pozn. red.)

A činy Hillary nebyly ani zdaleka „z nedbalosti“.

Pak je tu jackpot dokumentů, s nimiž FBI plánovalo hru na schovávanou s vyšetřovateli Kongresu. Trumpovi kritici budou jmenování jeho vlastního vyšetřovacího týmu, jestliže tak učiní, nazývat nezodpovědným, ale jenom beznadějný naivka uvěří, že tam nejsou nepříjemně usvědčující záležitosti. Kdopak rozhodl, že složka pana Steela byla věrohodná? (Bývalý pracovních britských tajných služeb Christopher Steele, který přinesl podvržené důkazy o údajném skandálním jednání presidenta Trumpa v Moskvě, v KONZERVATIVNÍCH LISTECH jsme na toto téma publikovali texty v únoru a v dubnu 2017 – pozn. red.) Byl to Orr nebo McCabe? (Bývalý vysoký úředník ministerstva spravedlnosti Bruce Orr a bývalý náměstek ředitele FBI Andrew G. McCabe – pozn. red.)

Spravedlnost vyžaduje, aby lidé, kteří úřad FISA, dohlížející na činnost zahraničních rozvědek, uvedli v omyl ve věci povolení dohledu na Trumpovu kampaň, byli voláni k zodpovědnosti. Je to doloženo písemně. Přesně kdy a proč začalo ruské vyšetřování? Kdo to schválil? Nakonec se dovíme o rozsahu vyšetřování schváleného panem Rosensteinem, současným náměstkem ministra spravedlnosti. O jaké zločiny šlo? Připomeňme si, že jde o předpoklad ministerstva spravedlnosti. Profesor Dershowitz nám připomněl, že spolčení jako takové ještě není zločinem. A pokud tu nefigurovaly žádné reálné zločiny, proč se tedy pospíchalo s neupřesněným vyšetřováním? Je to snad jen velká kouřová clona s cílem krýt operaci Crossfire Hurricane? (název tajného vyšetřování Donalda Trumpa, zahájeného FBI již 100 dní před prezidentskou volbou – pozn. red.)

Někteří prezidentovi nejvýznamnější muži budou kvičet jako lapení čuníci. Pár jich možná odstoupí. Vládní republikáni budou ztěžka oddechovat. Jak se odtajňuje dokumentace, konečně můžeme získat větší jasno, co se skrývá za tou „Pojistnou smlouvou“ (krycí nálepka používaná zapojenými agenty FBI – pozn. red.).

Při všech těch pokusech vyložit karty na stůl hrají Muellerovi lidé proti chlápkovi, který o pokeru cosi ví. Ten chlápek, který je sám vlastník kasin, tyhle lidi brzy donutí k přiznání klamu a pustí se do nich.

Gil Gutnecht sloužil po šest období jako poslanec Sněmovny reprezentantů za Minnesotu. Píše o zdravotní péči a každodenní politice. Převzato z townhall.com. Pro KONZERVATIVNÍ LISTY přeložil Jozef Zummer.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.