Obsah

Jak (ne)číst v příštím roce

Napsal Jon Bloom

Promýšlíte své čtenářské plány pro příští rok? Neptám se, abych tím ještě více prohloubil váš pocit viny. Ptám se, protože v příštím roce budete číst spousty a spousty věcí, ať již to dnes máte v plánu nebo ne. A pokud se vy sami nerozhodnete, co si přečtete, vyberou to za vás jiní.

Množství informací, které nás zaplavují množstvím komunikačních kanálů, se stále zvyšuje. Pokud nemáme strategické principy, co číst a co ne, bude ohromný díl našeho času zkonzumován čtením náročných, naléhavě znějících a důležitě vypadajících, a přitom možná zcela okrajových nebo nedůležitých věcí. Rok uteče a my se zase budeme divit, proč jsme se jen tak výjimečně dostali k tomu, co jsme si přáli si přečíst.

Pokud nechceme, aby to tak dopadlo, musíme udělat nějaký plán. Někdy se říká, že negativně vymezené zásady vrhají na věc jasnější světlo, než pozitivní pokyny. Sestavil jsem proto seznam zásad, jak „nečíst“ pro rok 2018 v naději, že byste jej mohli shledat užitečným.

Přestaňte nečíst knihy

Většina z toho, co bude v příštím roce vyžadovat vaši čtenářskou pozornost, budou články, blogy, příspěvky, tweety, citáty a reklamy. Převážná většina z nich bude pomíjivá a připraví vás o drahocenný čas, přestože něco z toho všeho bude velmi užitečné, dokážete-li to ovšem v té záplavě najít. Nicméně krátké čtivo nikdy nemůže nahradit pořádné, dlouhé čtení v podobě knih. Dobré knihy rozvíjejí a vysvětlují velké myšlenky a obohacují nás způsobem, jaký krátká forma prostě nemůže naplnit. Zanedbávání čtení knih znamená umožnit atrofii naší pozornosti, schopnosti se soustředit, umění hlubokého zamyšlení i dovedností naší fantazie.

Neopomíjejte čtení Knihy knih

Bůh napsal knihu. Jsou v ní slova věčného života (Jan 6:68). Tohle je jediné „must to read“ na konci každého dne, které stojí zato vyslyšet. „Pro vás není to slovo prázdné, ono je váš život“ (5. Mojžíšova 32:47). Podívejte se na tuto knihu. Když se budete dívat pozorně, uvidíte více slávy a budete více naplněni nadějí a nakonec pocítíte více radosti, než z čehokoliv jiného, co budete v dalším roce číst.

Nečtěte jako géniové

Theodore Roosvelt, když byl prezidentem USA, začetl se do knih každý den před snídaní a často i několikrát během dne. Charles Spurgeon často přečetl 6 knih za víkend, zatímco vedl velkou církev a dohlížel na spousty organizací, napsal 500 dopisů a kázal více než desetkrát během každého týdne. A tito muži žili bez většiny technologických pomocí, které dnes považujme za zásadní pro svou efektivitu! Radím: Dívejme se na ně s obdivem a s úctou, ale nedělejme z nich naše vzory ve čtení. Ve čtení byli jako Usain Bolt ve sprintu: Genetický fenomén. Pokud taky nepatříte k top 1 % v populaci, nebudete schopni dělat to, co dělali oni, aniž by to znamenalo v ostatních aspektech života trestuhodné zanedbávání. Poznejte sami sebe a stanovte si ve čtení přiměřené cíle.

Nečtěte příliš rychle

Pamatujete si, když vám máma říkávala „jez pomalu a žvýkej“? Dobré rozžvýkání je důležité pro dobré zažívání. Totéž ale platí i pro čtení. Informační přetížení nás všechny žene k příliš kvapnému a nepořádnému čtení. Zpomalte a pořádně žvýkejte.

Nečtěte příliš mnoho

Je-li problémem při jídle rychlost, je jím i množství. Vezmeme-li v potaz všechny články, blogy, zprávy, příspěvky v sociálních médiích, e-maily a vůbec texty, které soutěží o naši čtenářskou pozornost, pak čtenářské přejídání je problémem pro většinu z nás. A pokud jíme příliš mnoho nezdravých potravin, nebudeme mít chuť na výživné potraviny. Přejídání také snižuje naši schopnost užívat si toho, co jíme. Čtení není soutěž o množství. Je to otázka zdravé duševní výživy.

Někdy je třeba nečíst vůbec

Všichni potřebujeme čas od času opustit bezpečný svět psaných slov a projít živoucí knihovnou světa kolem nás. Musíme se podívat a přemýšlet, naslouchat, zajímat se a divit. Musíme čichat a, jak řekl Chesterton, uvažovat nad Bohem, který vymyslel nos. Cítit svět plný textury a nechat slunce, vítr a déšť obmývat nám tváře. A osobně se zapojit do skutečných příběhů živých lidí, vždyť každý člověk je bohatý a složitý živý příběh, který je nám dán, abychom jej studovali a poznávali.

Nečtěte, abyste zapůsobili na ostatní

Nevybírejte si knihy ani nestavte cíle pro čtení, jen abyste získali obdiv někoho jiného, nevystavujte se jako v posilovně při cvičení, jen abyste se blýskli ve společnosti. Nečtěte kvůli druhým, čtěte pro sebe – a kvůli textům samotným, pokud za to ovšem stojí. Čtení „v zájmu ostatních“ vás nastaví na špatný kurz a vysaje radost ze čtení. Tento druh čtení není z víry, a proto nepotěší Boha (Židům 11: 6). Čtěte, abyste získali moudrost a poznání, a také pro radost! Čtěte, aby vaše srdce zahořela láskou a touhou po Bohu.

Nečtěte jen to, co je ve vašem úzkém zájmu

Na druhou stranu, dávejte pozor na to, co ostatní čtou. Ne, abyste je oslnili, ale protože vám na nich záleží. O co se zajímá váš partner? Vaše dítě? Váš kamarád? Váš pastor? Váš kolega? Přečtěte si o tom něco. Je zde svět nádherných věci, a to i mimo okruh vašich znalostí a dosavadních zálib. Objevujte! Čtěte knihy nebo hloubavé články, které vám pomůžou vidět více, než vidíte nyní. Skromná mysl ví, jak malá a omezená je.

Nečtěte nudné knihy, pokud to po vás není požadováno

Je dobré zkoušet nové věci a rozšiřovat své zájmy, někdy se však dostanete do třetiny či poloviny knihy a stále nejste zaujati tématem, nebo je kniha špatně napsaná: v tom případě se prostě posuňte dál a sáhněte po jiné. Když je čtení dřina, málo se toho naučíme.

Ale nevyhýbejte se ani čtení náročných knih

„Nudný“ není totéž co „náročný“. Některé knihy jsou jako zlatý důl, který vyžaduje tvrdou práci, kopání a hloubení. Když je čtení dřina, málo se toho z něj naučíme, ale můžeme se toho naučit hodně, pokud je kopání nezbytné k objevení zlata. Pokud spolehlivé zdroje potvrzují, že důl zlato skutečně obsahuje, nevzdávejte to a kopejte dál, klidně se ke čtení vracejte tak dlouho, dokud na ně nenarazíte. Stojí to za to!

Nečtěte to, co vede k beznaději

Pokud narazíte na knihu, plnou nadbytečné skepse, cynismu či beznaděje, bezsmyslné krutosti či morální nečistoty, na knihu, která překrucuje fakta nebo ve svém příběhu předkládá nevěrohodný, nepravdivý svět, mějte odvahu ji odložit a nečtěte ji. Čtěte především, abyste posilovali svou víru, podporovali svou naději, zvětšovali svou lásku k Bohu a k lidem.

Posilujte svou schopnost nečíst

To, co čtete, vás bude tvarovat. Bude to tvarovat nejen to, co si myslíte, ale taky to, jak myslíte. Váš život je krátký. Můžete číst jen relativně malou část z toho času, který máte. Budete muset zanedbávat čtení mnohem více, než byste chtěli. Proto se tento rok rozhodněte zvýšit svou schopnost nečíst.

Jon Bloom je spoluzakladatelem organizace Desiring God, autorem tří knih, kazatelem a řečníkem. S manželkou a pěti dětmi žije v městečku Twin Cities. Publikována na DesiringGod.org, pro KONZERVATIVNÍ LISTY přeložila Martina Floryková, redakčně upraveno.

 

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.