Obsah

Rusko před sto lety a Amerika dnes

Napsal Václav Komora

Před sto lety byli mnozí slavní a progresivní světoví novináři natěšení, že o té správné budoucnosti celé planety se právě rozhoduje v bolševickém Rusku. Jezdili tam a podávali, jak se později ukázalo falešné zprávy o skutečnosti, za které ovšem dostávali prestižní novinářské ceny.

Dnes zase většina světových novinářů zamlčuje, že o budoucnosti planety se patrně rozhoduje v doposud nejmocnější zemi světa, v USA. Podávají falešné zprávy o tom, co se tam skutečně děje. Žádné světové noviny nebo televize (kromě FoxNews) neinformují, jak se vyvíjí současné vyšetřování naprosto neuvěřitelného zneužití zpravodajských služeb USA předchozí vládou proti kandidátovi a nynějšímu prezidentovi Donaldu Trumpovi. V posledních dnech vyšlo z kongresového vyšetřování najevo, že admirál Rogers, velitel jedné ze zpravodajských služeb NSA, se už před delším časem nemohl na protizákonné počínání jiných služeb, zejména FBI, dívat a podal povinnou žalobu k dozorčímu kongresovému soudu těchto služeb FISA. Potom dokonce osobně navštívil nově zvoleného prezidenta a přesvědčil ho, aby přesunul den po volbě svůj štáb na jiné místo a tím znemožnil další protiústavní sledování jeho komunikace. Dosluhující prezident Obama pak pár dní před svým odchodem čelil nové kongresové snaze vyšetřovat zneužití zpravodajských služeb svým dekretem, kterým rozšířil přístup k tajným zprávám na deset tisíc dalších státních úředníků a vytvořil tak naprostý chaos v úniku utajených informací.

Představte si, že by se něco takového stalo u nás – jakkoli jsme znepokojeni naší situací ve zneužívání zpravodajských informací. Představte si, že by naše parlamentní komise vyšetřovala bývalého ministra (třeba Zaorálka) z úniku tajných informací a on by po právní výzvě na předání svých několika služebních telefonů všechny pečlivě rozbil kladivem a zničil podobně i disk svého protizákonně provozovaného počítače. To udělala Clintonová. Co by na základě toho asi z našeho ministra v našem zdánlivě doposud krotkém prostředí udělali naši doposud krotcí novináři? Zdá se, že na tom nejsme tak špatně – protože američtí a světoví novináři s tím neudělali téměř nic.

Všeobecná a masivní mediální štvanice proti prezidentu Trumpovi nabírá čím dál větší obrátky. Nejsou-li důkazy ze spolupráce s Putinem, tak se hledá obvinění z jakéhosi bláznovství a hodí se k tomu i jakási bulvární kniha vyfabulovaná z nejhlubšího dna stoky. Ačkoli Donald Trump fakticky pozdvihl za krátkou dobu necelého roku Spojené státy tak, jak to dohromady nedokázaly předchozí vlády prezidentů Clintona, Bushe a Obamy.

Situace stojí za zamyšlení. Před sto lety třeštili progresivisté při propagaci bolševického Ruska a v zájmu toho lhali o tom, co se tam děje. Dnes třeští ve snaze umlčet zprávy o dění v Americe. Zase lžou.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.