Obsah

Nový Vítězný Únor?

Napsal Milan Tausch

Po volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky jsme svědky jednotného hlasování ANO-KSČM-SPD, jmenování příslušníků SNB a PS do vedení parlamentních výborů, dohoda Babiš-Zeman o podivné vládě právem vyvolává obavy, zda se tady neschyluje k novému Vítěznému únoru. Šancí, jak tomuto Únoru 2018 zabránit, jak vrátit tuto zemi mezi evropské demokracie, budou lednové prezidentské volby. Stávající osazenstvo Pražského hradu má však docela nakročeno k setrvání ve svých postech i v dalším období! Připustíme to?

Podmínky jsou jistě nerovné: sice není vedena oficiální kampaň, ale ulice jsou plné billboardů s digitálně upraveným Zemanem vyzývající přímo ke znovuzvolení a nebo alespoň ke koupi hodnotné knihy o tomto velikánovi české politické scény, za peníze daňových poplatníků jsou pořádány cesty do krajů, kde ochranná služba PČR pečlivě eliminuje jakékoliv projevy odpůrců prezidenta a jeho panoptika. Skupina přátel Miloše Zemana má kromě toho jistě dost finančních prostředků od „sponzorů“ (byť transparentní účet o tomto vůbec nevypovídá – a dozorovým orgánům státu to zřejmě nevadí), k tomu má k dispozici početnou skupinu dezinformačních zdrojů, přímou nebo nepřímou podporu od řady politiků z řad ANO, ČSSD, KSČM, SPD a SPO, kteří o demokracii pouze mluví, v neposlední řadě není standardní podivné chování policie, která funguje jako by podléhala velení lidi z ochranné služby presidenta Zemana. Neměli bychom zapomínat na to, že tato dosavadní (ne)kampaň časem přeroste, tak jako tomu bylo již v r. 2013, v daleko intenzivnější konfrontaci, poškozování protikandidátů pomocí falešných a lživých zpráv a tvrzení s imaginární visačkou Сделано в России.

M. Zeman má ještě jednu obrovskou výhodu: Slušní a Vítězný únor 2018 si nepřející lidé o volbě přemýšlejí, snaží se najít takového kandidáta, který by byl vhodný jak jako osoba, tak coby politik, posuzují jeho minulost, odborné a morální předpoklady, postoje a názory, schopnost jeho prosazení za stávající politické situace, zkrátka jde jim o optimální volbu. Voliči Miloše Zemana na druhé straně příliš o osudu a renomé této země nepřemýšlejí, stačí jim bodrost a lidovost projevu jejich idolu – eliminace uměle šířeného strachu populistickými výroky. Obrovským nebezpečím jsou pak tací, kteří by možná ani nechtěli setrvání podivného panoptika na Hradě i v dalším období, vadí jim právě toto hulvátství až buranství Zemana, orientace země na východ, možná i litují své volby v roce 2013, ale nejsou schopni se nyní zorientovat v protikandidátech. A tak, aby nemuseli přemýšlet nad svoji volbou, buď k volbám nepůjdou vůbec a nebo dokonce – v tom  horším případě – opětovně zvolí Zemana.

Ještě na podzim byla situace přehlednější. Protikandidáti Miloše Zemana byli prakticky jen 2, bylo možné se zorientovat v jejich názorech a postojích. I já byl tehdy, po osobním setkání s prof. Drahošem, přesvědčen o tom, že mám jistotu, jak budu volit. Objevili se však noví kandidáti, a tak přesně v duchu výše uvedeného, že se snažíme vybrat optimálního kandidáta, nedá mi to, abych se nezajímal detailněji i o další osoby (vyjma členů KSČ, LM a tvůrců normalizační kultury). Člověka napadají myšlenky – jako např. zda favorizovaný akademik bude jakožto slušný člověk i natolik razantním politikem, který bude schopen krotit a usměrňovat vládnoucí seskupení ANO-KSČM-SPD, resp. jedince typu Babiš, Filip Okamura. Byly i všechny obchody bývalého majitele sázkové kanceláře, který jako osoba udělal mnohé pro pád komunismu, lege artis? Co ten diplomat, ten má zkušenosti z politiky, zná i prakticky úřad prezidenta z dob V. Havla, jeví se i lidsky slušně, ale má šanci postoupit do 2. kola? Mladý lékař, krom zastávání vcelku správných názorů, by přivedl na Hrad krásnou první dámu, ale jaké má šance? Nakonec to ještě zkomplikoval expremiér: ten by beze sporu byl dobrým politikem, razantním v postojích vůči všem extrémistům, vrátil by zemi mezi západní demokracie, ale je jako člověk morálně ten pravý – s poukazem na ty, jimiž se obklopoval?

Nespoléhejme, že byť proběhne ještě řada debat s kandidáty – v centru Prahy, u stolu, u piva, při běhu – že nám tyto pomohou v rozhodování, který z demokratických kandidátů je ten pravý. Současně totiž podporovatelé Miloše Zemana vyrukují s řadou fake news a demokratické kandidáty se pokusí dehonestovat, očernit a vyvolat pochybnosti o jejich renomé a vhodnosti pro daný post.

Obávám se, že příliš uvažujeme, filozofujeme a hledáme optimální řešení pro tuto zemi. Pokud nechceme připustit, aby byl znovu zvolen stávající prezident, aby se země díky stávajícímu seskupení sil v parlamentu a vládě ANO propadala stále hlouběji do morálního i politického bahna, tedy aby tu mohl naprosto reálně nastat Vítězný únor 2018, bude asi třeba racionálního, velmi jednoduchého činu. Všem slušným lidem patrně nezbude, než jít k volbám již v 1. kole, aby součet hlasů demokratických kandidátů eliminoval nebezpečí, že Miloš Zeman získá hned v prvním kole voleb majoritu hlasů.

Ve druhém kole (věřme tedy, že na něj opravdu dojde) pak nebude jiného řešení, než volit toho, kdo bude protikandidátem stávajícího prezidenta, lhostejno zda to bude v tuto chvíli preferovaný prof. J. Drahoš, ev. M. Horáček, Ph.D. nebo Ing. M. Topolánek, zda máme nějaké osobní antipatie nebo výtky k tomuto kandidátovi. V tuto chvíli se bude rozhodovat, zda sídlo českého prezidenta zůstane nadále Lukoilgradem, odkud se šíří zloba a nenávist vůči těm, kteří jsou ovlivněni „Pražskou kavárnou“ a odmítají východní orientaci země, a nebo se Hradu vrátí důstojnost jakožto sídlu demokratického prezidenta země patřící do vyspělé Evropy a euroatlantických struktur.

Máme patrně poslední možnost, jak zabránit novému Vítěznému únoru, tentokráte Únoru 2018!

Autor je členem Klubu angažovaných nestraníků.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.