Obsah

Kremlu nejvíce vyhovuje Zeman

Napsal Čestmír Hofhanzl

Jak hodnotíte Miloše Zemana ve funkci prezidenta?

Je to bohužel v Česku přirozený vývoj, který byl nastaven již v devadesátém roce. Když už je člověku tři čtvrtě století, tak žil dost dlouho na to, aby si mohl dávat dohromady nějaké souvislosti. V této zeměpisné poloze každý pokus o reformu anebo o vylepšení komunismu měl vždy za následek ještě větší sviňárnu než před tím. Takzvaná disidentská sféra nebyla o politice. Ani v ní nebyli lidé, kteří by se systému vzepřeli, protože byl nemravný. Základ odpůrců režimu byli bývalí komunisté, kteří prohráli v mocenském boji.

Obyvatelstvo jako celek bylo vystaveno dlouholetému morálnímu rozkladu. Na konci osmdesátých let jsme byli v podstatě sovětská společnost. Takzvaná „revoluce pravdy a lásky“ nevykonala to, co měla udělat jako první. Nepotrestané zlo totiž bývá plodem zla ještě většího. Bohužel, tak to funguje. Václav Havel nastavil pochod k Miloši Zemanovi. Garantoval diskreditaci základních hodnot lidské existence. O něčem mluvil, ale dělalo se něco jiného. Přirozeným následovníkem byl Václav Klaus, který provedl formální modernizaci komunismu. Majetek se přesunul do rukou těch, kteří před tím komunismus budovali. Zeman tu absurditu fakticky zakončuje a připravuje prostor pro Andreje Babiše. Ten totiž má za úkol znovu nahnat všechny do jedné ohrady.

Měl jsem šanci Zemana vidět zblízka. Ten člověk dělá jen to, k čemu ho život ustrojil. Tato nemorální osobnost dává všem těm pokaženým lidem, co systém vytvořil, zdůvodnění, proč podvádět a lhát. Když může být takový šmejd a špinavec prezidentem, tak proč by oni nemohli.

Proč je pro vás Zeman tak nepřijatelný?

Celou svou existencí. Chová se tak, jak by se prezident chovat neměl. To bylo už neštěstí Havla a vlastně celé naší prominentní scény. Skoro nikdo si nebyl schopen uvědomit, že se začátkem změn musíme sami jít příkladem. Já to v Poslanecké sněmovně několikrát řekl. Všichni se mi smáli.

Nicméně na politice polistopadového Československa jste se také podílel. Nesnažíte se ze své účasti vyvinit? Nebyl jste také nedůsledný?

To, co jsem byl schopen udělat, jsem udělal. Když jsem v Poslanecké sněmovně promluvil, tak jsem fungoval jako nějaká absurdita. Byla sranda, že za mnou chodili kolegové, když se jednalo o nějakou blbost, a říkali: „Čestmíre, vstaň a řekni to, ty to říct můžeš.“ Když byl Havel poprvé v Poslanecké sněmovně, tak jsem chtěl vystoupit a říct, co dělá. Přihlásil jsem se do rozpravy a už na mě nevyšel čas. Odešel, než jsem měl šanci otevřít hubu. Kdybych tenkrát tu příležitost dostal, tak končím už v roce 1992. Pro všechny bych totiž byl absolutně nepřijatelný. 

Jak vypadá česká politika, podle vás, z globálního hlediska? 

Svět tomu podle mě už vůbec nerozumí. Naše doba zpochybnila všechny hodnoty. Lidé už nejsou ani schopni rozlišovat, co který pojem znamená. Ono to parchantělo v Poslnecké sněmovně, už když jsem tam působil. Myslel jsem si, že říkám věci jasně. Nicméně i ti chytřejší za mnou občas přišli a říkali: „Hele Čestmíre, já jsem nevěděl, o čem mluvíš.“

Jak vnímáte – jako hluboce věřící sedlák s pevným vztahem k půdě a k zemi – současné vlny migrace do Evropy?

Měl jsem štěstí, že jsem vyšel z toho, z čeho jsem vyšel, a měl poctivé rodiče. Tátu poslali do pracovního tábora proto, že když začali sedláky honit do kolchozu, hájili se tím, že vstoupí až vstoupí Hofhanzl. Táta byl místní sedlák, hospodský a řezník. Ve své hospodě si občas otevřel hubu a kolchoz samozřejmě ne. Jeho poslali do pracovního tábora a sedláci šli do kolchozu. Všichni se nám pak vyhýbali. Máma s námi čtyřmi dětmi zůstala sama. Nikdo nám nepomohl. Vypadalo to, jako když raněný vlk začne kulhat. Smečka ho sežere.

A s tou migrací?

Neštěstím Německa a Evropy je, že obvzlášť Němci nebyli schopni překousnout mindrák dvou světových válek, které vyšly z jejich prostoru. U nás to bylo také zajímavé. Hned jsme místo toho, abychom si udělali pořádek ve vlastním zákonodárství, schvalovali Listinu základních práv a svobod. Taky jsem proti tomu jako jediný vystoupil a řekl, že nechápu, proč to děláme, když nemáme doma pořádek. „Schvalovat vznešený papír ve společnosti, jejíž dvě až tři generace prošly mravním úpadkem, je hloupost,“ řekl jsem.

No a současnou migraci vnímám jako nebezpečnou. Řešením je – zastavit ji. Nemohu si hrát na lidská práva, když vidím, že se tím otevírá cesta k dalším velkým neštěstím. Kdyžtak se těm lidem má pomoci u nich doma. Přitom se ale musí taky střílet, protože islámské teroristy nejde zastavit krásnými slovy. Příliv migrantů do Evropy uvolnili především Rusáci. Není lepšího způsobu, jak Evropu rozeštvat, než to udělat cizíma rukama a poslat sem ty statisíce migrantů.

Jak to mohl Vladimir Putin zařídit?

Nikdy se neřeklo, jaký tam je stav a z čeho to vzniklo. Po první válce tam Francie a Anglie nakreslily státy podle pravítka. Když se Turecko rozsypalo, tak to tam narýsovali. Fakt, že tam jsou různé typy náboženství, národnosti, se nebral v úvahu. Vždy ty státy byly drženy násilím a nějak to fungovalo. Jakmile se vše uvolnilo, vypuklo to, co vypuklo. Pak už to stačilo jen usměrňovat. Technologii lidských práv, kterou Západ Rusáky diskreditoval a dlouhá léta držel v šachu, se za tu dobu kágébáci naučili využívat.

Nemyslíte si nicméně, že i Západ používá téma porušování lidských práv dosti výběrově?

Samozřejmě, že je to i o tomhle. Nicméně jde o udržení míry možného. Hrát si na absolutní dodržování lidských práv a svobod je neudržitelné. Práva a svobody si každý musí vybojovat a snažit se je udržet sám. Když se schvalovala listina práv a svobod v Poslanecké sněmovně, koukal jsem na to jak spadlý z kredence. A to jsem to ještě neměl v hlavě srovnané, jako teď.

Hnutí ANO Andreje Babiše je v průzkumech favoritem letošních sněmovních voleb. Co vy na to?

Hrůza je, když si obyvatelstvo ze dvou generací vyrostlé v komunismu nechá od Babiše něco nakukat. To je ukázka, jak jsme se vyrovnali s komunismem. Je to nebezpečné, šrouby se budou utahovat. Způsoby a metody se mění. Už není třeba věšet či zavírat. Lidé už ničemu nevěří. Tady můžete vykládat sebekrásnější ideje, ale stejně už tomu nikdo nevěří.

Volby dopadnou blbě. Volit do Poslanecké sněmovny už dlouho nechodím. Nehodlám se toho účastnit. Byl jsem volit prezidenta. Ať jsem měl s Karlem Schwarzenbergem neshody, věřil jsem, že nás nepohrne do náruče Rusáků. Kremlu ale nejvíce vyhovuje Zeman. Dnes je smůla hlavně to, že nikdo jiný nemá šanci, aby se pro veřejnost jasně vyprofiloval. Do médií se nedostane. Osobně nemám šanci, aby mi něco v médiích zveřejnili. Jen vy mi občas zavoláte.

Rozhovor vyšel 28. ledna 2017 v Parlamentních listech pod názvem „Příliv migrantů otevřeli Rusáci, aby to tu rozložili. Ti kágébáci v tom umějí chodit. A Zeman je šmejd a špinavec, já ho poznal zblízka. Hovoří sedlák a exposlanec ODA“. Otázky kladl Jan Rychetský. Převzato se souhlasem respondenta.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.