Obsah

2% HDP na obranu a jak na to

Napsal Martin Rejman

Otevřený dopis předsedovi vlády a ministru obrany

Vážený pane premiére,

vážený pane ministře obrany,

obracím se na vás tímto otevřeným mailem v záležitosti naší vnější bezpečnosti.

Jako člen NATO se těšíme příslibu pomoci dalších členů v případě, že bychom nebyli schopni se sami bránit napadení. Jako člen NATO můžeme být požádáni přispěchat k obraně jiného člena, pokud by byl napaden. Za současné situace můžeme a jsme také žádáni o účast v misích, které souvisí s bojem proti mezinárodnímu terorismu. Naše vojenská schopnost však není zatím dostatečně silná na to, abychom svoji obranu a případnou pomoc našim spojencům mohli spolehlivě zajistit.

Zdá se nemyslitelné, že bychom v současné době byli přímo napadeni, ale výhrůžek ze strany Ruska se nám již dostalo, stejně jako Polsku, pobaltským republikám a Západu vůbec. Kolektivní obrana v rámci společenství je však také podmíněna plněním povinnosti přispívat na obranu 2% HDP. To již mnoho let neplníme. Nastupující president USA Donald Trump jasně naznačil, že bude požadovat, aby se tak stalo. Jeho názor je logický a správný, není možné a ani morální, aby Spojené státy nesly dlouhodobě větší část financování obrany svých evropských spojenců.

Pane premiére, nedávno jste prohlásil, že nyní by armáda nemohla tak velký objem financí využít. Asi skutečně ne, když početní stav je poddimenzován a kdy asi není ani úplně jasné a prodiskutované s našimi spojenci, co je potřebné nakoupit. Ale začít je nutné a také možné hned, nejprve intenzivním náborem a výcvikem mnoha tisíc nových profesionálních vojáků a jejich náležitým ubytováním, vyzbrojením a vystrojením. Je také možné ihned zintenzivnit výcvik záloh, vyzbrojit a vystrojit i je na úrovni současných standardů. A co je neméně důležité, finanční ocenění stávajících i nastupujících vojáků i záloh dostat na úroveň jejich spojeneckých kolegů.

Nebude jistě okamžitě dosaženo použitelnosti všech finančních prostředků ve výší 2%, ale zatím nevyužitelné prostředky můžeme nabídnout velení NATO k posílení společné obrany. Přebytek rozpočtu za minulý rok to umožňuje a přímo k tomu vybízí.

A co je stejně důležité: vštípit každému jednomu příslušníku armády, že jsme pevnými členy NATO, že jsme součástí Západu.

Děkuju Vám za pozornost a zvýšení naší obranyschopnosti v součinnosti s aliančními spojenci, pane premiére, i Vám, pane ministře obrany.

S úctou

Martin Rejman

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.