Obsah

Režim je víc než státní útvar

Napsal Roman Joch

Osmadvacátý říjen je paradoxním svátkem. Oslavuje vznik státního útvaru, který už neexistuje. Který navíc byl dvakrát územně zmrzačen dvěma sousedními totalitními říšemi (obrán o Sudety v roce 1938 třetí říší a o Podkarpatskou Rus v roce 1945 Sovětským svazem), dvakrát se rozpadl či byl rozpadnut (v roce 1939 a 1992), dvakrát byl pod okupací či hegemonií cizí mocnosti (1939–45 a 1948–89) a dvakrát se obnovil (v roce 1945 a 1989). Který navíc během své existence vystřídal několik ideologických režimů. Přesto je důvod jej slavit. Nejen proto, že se současná česká společnost se státním útvarem, jenž vznikl 28. října 1918, identifikuje a považuje ten náš dnešní za jeho následníka a dědice, nýbrž i proto, že 28. říjen symbolizuje mnoho dobrého a statečného v našich dějinách 20. století.

Československé legionáře a jejich boj v zahraničí za nový stát; ale i jejich boj proti bolševikům na Sibiři. Masarykovskou demokracii a ideál humanismu, sice realizované nedokonale, ale realizované. Sounáležitost Čechů a Slováků, jejich přátelství. Boj za svobodu a demokracii, za obnovu svobodného a demokratického státu, jak proti nacismu, tak i proti komunismu. Stát a režim, které byly založeny v roce 1918, byly plně obnoveny až v roce 1989. Přičemž tzv. Druhá republika (1938–39) a tzv. Třetí republika (1945–48) byly velice špatné formy vlády, ale mnohonásobně lepší než ty, co po nich přišly v březnu 1939 a v únoru 1948.

Zkažený státní svátek 

Mám za to, že režim je mnohem důležitější než státní útvar. Podoba státního útvaru – zda republika, nebo monarchie –, nebo jeho územní rozsah – zda národní stát, federace, nadnárodní celoevropská unie, podunajská konfederace, atd. – je mnohem méně důležitá než charakter režimu, který nám v nich vládne. Zda je to režim, jenž respektuje a garantuje lidskou svobodu a důstojnost, anebo ne.

Aristoteles učil, že režim formuje charakter lidu. Dodnes se o tom vedou spory: co je důležitější pro charakter národa – režim, nebo jeho kultura, široce chápaná? Dle Aristotela by například Němci za císaře Viléma, führera Hitlera a kancléře Adenauera byli třemi úplně odlišnými (politickými) národy. Já tíhnu k názoru, že v dobách klidných je kultura vlivnější než režim, v dobách neklidných režim trumfuje kulturu.

Nepatřím k lidem, kteří považují 28. říjen 1918 (nebo půlnoc z 31. prosince 1992 na 1. leden 1993) za dramatický předěl. Existovala kulturní kontinuita, jen státní útvar se změnil. Za skutečné dramatické předěly však považuji březen 1939, únor 1948 a listopad 1989 (coby restauraci normálního po dobách nenormálních, na rozdíl od těch dvou předchozích, jež představovaly revoluční zlomy od přirozeného k deviantnímu).

28. říjen je letos zároveň méně slavnostní, ale i významnější než obvykle. Je méně slavnostní, protože politický dadaismus na nejvyšší úrovni nám občanům tento svátek zkazil.

A je významnější než obvykle, protože se opět před námi otevírá otázka: jakým státním útvarem chceme být – a co je ještě důležitější: s jakým režimem?

Chceme být suverénním národním státem vně EU? Chceme být součástí EU směřující k federaci; a byrokratické, nebo demokratické? Chceme více akcentovat středoevropskou spolupráci, tj. přiklonit se k podunajské konfederaci nikoli de iure, nýbrž de facto? Chceme se „přimknout k mocnému dubisku“ a být součástí ruské panslavistické autokracie? Nebo chceme být v zájmu zisku určitých finančních skupin poslušným pudlíkem vzdálené říše středu pod vládou rudých mandarínů, jak čtyři nejvyšší ústavní představitelé naznačují, že by jim to tak úplně nevadilo? A chceme být ústavní republikou, nebo populistickou přímou demokracií, nebo oligarchií, nebo vládou levicově liberálních elit prostřednictvím soudních rozhodnutí a správních nařízení, nebo naopak tradiční autokracií?

Všechny tyto otázky jsou jaksi opět ve hře.

Mysleme na ty, kdo nás chrání 

Pak je tu otázka, kterou rozebírat nebudu a na jejíž zvážení máme dva roky; bude zajímavé se jí důkladně zabývat 28. října 2018: Udělali otcové zakladatelé naši republiky v říjnu 1918 to správné rozhodnutí? Stálo to za to? Nebyl prozíravější kurz alternativní – monarchii nerozbít, nýbrž federalizovat?  Nechme si to za dva roky.

Nyní otázka poslední: jak nejdůstojněji oslavit 28. říjen letošní, když nám jej politici zkazili?

Mysleme na piloty našich stíhaček, kteří patrolují nad Pobaltím a nad Islandem; jsou první linií naši obrany. A mysleme na všechny naše vojáky v zahraničí; jsou nikoli dobyvateli, nýbrž těmi, kdo chrání.

Tím nejlépe oslavíme 28. říjen a všechny ty, kteří ve 20. století obětovali tak mnoho, nezřídka vše, pro něj a pro to, co symbolizuje.

Vyšlo v LN 27.10.2016. Se souhlasem autora převzato z www.obcinst.cz.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.