Obsah

Ježíš Kristus a islám

Napsal Lukáš Lhoťan

„V postmoderní době bezbřehé tolerance, která je ovšem spíše rezignací na otázku po pravdě, mnozí s oblibou říkají, že všechna náboženství konec konců ukazují stejným směrem, že jsou to pouze různé cesty k témuž Bohu. Značná část lidí ovšem odsuzuje veškerá náboženství; podle nich jsou všechna nikoli cestou, ale zcestná. Nicméně platí, že ideje mají následky. Není jedno, čemu věříme. Lhoťan ukazuje, že zatímco Ježíš Kristus přikazuje lásku k nepřátelům, Mohamedův Alláh tuto lásku zapovídá. Tvrzení, že Ježíš a Mohamed vlastně chtěli totéž, je nejen laciné, ale především nepravdivé.“ (Dan Drápal)

Kniha Lukáše Lhoťana „Ježíš Kristus a islám“ nabízí základní informace o tom, jak Ježíše vnímal Mohamed, co se o Ježíšovi píše v Koránu a jaký je vztah muslimů ke křesťanům. V těchto souvislostech rovněž otvírá otázku, zda je Ježíšův Otec vskutku totožný s Mohamedovým Alláhem, jak tvrdí někteří křesťané. Autorovým záměrem je přinést hlubší a objektivnější pohled na islám, než nabízejí mnohdy příliš povrchní propagátoři mezináboženského dialogu.

Kniha poukazuje nejen na zásadní rozdíly mezi interpretací postavy Ježíše v islámu a křesťanství, ale poukazuje také na problematické aspekty mezináboženského dialogu, kdy křesťané mnohdy podléhají strachu z kritiky kontroverzních částí islámu. Přitom by však ty části islámského učení, jež jsou neslučitelné nejen s křesťanstvím, ale i s civilizovanou společností ctící humanitu a lidskou svobodu, neměly být přehlíženy.

V Čechách a na Moravě bývá součástí islámské misie místy až agresivní a lživá agitace zaměřující se proti křesťanství, která využívá protikřesťanských a protikatolických nálad v české společnosti. Tato kniha proto představuje sumarizaci základních faktů potřebných pro pochopení problému islámu a islamizace, a to nejen křesťany, ale i ateisty.

Byť je autor bývalým muslimem, jenž se po studiu života Ježíše Krista přiklonil ke křesťanství, ctí jako zásadní hodnotu právo na svobodu přesvědčení. Jeho kniha tedy není zamýšlena jako prezentace pozitivního obrazu křesťanství na úkor islámu či ateismu, spíše má být jakýmsi varováním. Bude-li totiž současná expanze islámu provázená postupným vymíráním zdejšího křesťanského společenství, mohou již příští generace žít ve společnosti kulturně formované islámem.

 

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.