Obsah

Jak předpovědět příští teroristický útok

Napsal Zalmi Unsdorfer

Kde v Evropě dojde k dalšímu teroristickému útoku, to nevím. Ale vím, kdo ho spáchá. Když odhlédneme od toho zřejmého – že to bude zanícený islamista – bude to téměř jistě někdo, koho policie zná a má ho na „seznamu“.

Toto je obvyklé téma po celou dobu od útoků v září 2001. Od toho data je při každém teroristickém násilí islamistů někdo, koho tajné služby „sledují na svém radaru“. Kolik dalších nevinných civilistů přijde o život a kolik dalších rodičů a životních partnerů bude při tom bezmocnými svědky, než tomuto šílenství bude učiněna přítrž? Nemám na mysli šílenství islamistického terorismu, mám na mysli šílenství naše, totiž přiznávat lidská práva nelidským teroristům.

Nejdůležitější součástí obrany proti terorismu je tak zvaný „humint“ (zkratka pro human intelligence), tedy znalost toho, co se děje na ulicích a co se přetřásá ve skupinách extremistů. Spoléháme na naše tajné služby, že používají svůj „nouse“, což je v hantýrce britské angličtiny výraz pro základní instinkt, jak identifikovat lotra nebo nějakou zlotřilost, která je na spadnutí. V kolika detektivkách, psaných či filmových, dochází k zásadnímu obratu zásluhou policajtova „čichu“. To je ta cvičená intuice, ten nejdůležitější prostředek v aréně boje proti zločinu.

A přesto tento nejmocnější nástroj, pro nás životně důležitý, bývá odložen nebo omezován v zájmu politické korektnosti. V Británii se tomu říká „zastav a pátrej“, jinak též „suss“ (zkratka pro „stop & search“).

S ohledem na stížnosti „etnických menšin“ britská policie omezuje svoje „suss“ svobody. Za pouhý rok poklesl loni počet provedení „stop & search“ akcí o závratných 40 procent. Dává to smysl? Má se policajt obávat řídit se svým „čichem“?

Je možné si představit doktora, s léty medicinské praxe a působení ve vyhlášených nemocnicích, aby mu nebylo dovoleno řídit se svým poučeným odhadem podle symptomů, které se samy projevují? Zejména v časově vypjatých okamžicích, kdy je to otázkou života nebo smrti. To by bylo absurdní. A přece policie nemá volné ruce ke stejnému přístupu, prý aby se nedotkla cítění etnických menšin.

Co je to za svobodu, která vnímavost vůči etnickým menšinám klade nad prvotní příkaz pro všechny vlády: chránit a bránit své občany? 

Evropské vlády by měly požadovat od svých tajných služeb výpisy sledovacích seznamů a zavádět karanténu pro každého jednotlivce v těchto seznamech, a to až do doby, kdy bude zcela vyléčen. Radikální islamisté jsou ve válce proti nám a válečné pravomoci by měly převážit nad uhlazeností politické korektnosti.

Pokud to nedokážeme, pak naše svobody budou příčinou naší zhouby.

Se souhlasem převzato ze Speroforum.com. Pro KONZERVATIVNÍ LISTY přeložil Jozef Zummer.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.