Obsah

Aktuální číslo

Když jde o planetu…

Napsal Matyáš Zrno

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) v Praze na několika místech v pátek blokovali dopravu, aby upozornili na klimatickou změnu a blížící se konec planety. Klíčové dopravní tepny české metropole zablokovali na sedm minut, což ale bohatě stačilo, aby se vytvořily dlouhé kolony. Paradoxně tomuto osudu neušly ani autobusy hromadné dopravy. Těžko říct, zda blokovali i cyklisty… Jejich cílem je dosáhnout u nás nulových emisí z fosilních paliv do roku 2025. To je už za necelých šest let, času tedy není nazbyt.

Zachránci klimatu si k tomu vybrali ten nejlepší možný den, kdy do Prahy zamířily tisíce lidí na pohřeb Karla Gotta. Ale na to mají aktivisté z XR univerzální odpověď ve stylu „je nám to líto“, ale konec planety je podstatnější“. A před budovou České televize protestovali proti tomu, že veřejnoprávní stanice údajně nevěnuje dost pozornosti změně klimatu a do vysílání zve i „popírače“ klimatických změn. Podle nich Česká televize porušuje článek 19 svého kodexu. V něm se praví, že v případě vážného ohrožení zdraví, bezpečnosti či majetku by měla ČT svým vysíláním výše zmíněné chránit. To ale podle XR momentálně nedělá, protože „klimatická krize naléhavě a vážně ohrožuje bezpečnost, zdraví i majetek obyvatelstva.“ Inu, někomu se nezavděčíte. Ono i samo XR se dostalo pod palbu kritiky, když se zjistilo, že na jednom svém campu v Berlíne použilo k ozvučení… světě div se… dieselový generátor! Navíc jen špatně ukrytý za paletami. Přitom je více než jasné, že tam mohli postavit malou větrnou elektrárnu a nebo přinejhorším sednout na kolo a zapojit dynamo…

Jak už to u nás bývá, protesty měly daleko do divokosti těch na Západě, především v Británii. Tam blokují dopravu výrazně déle, než několik minut, blokují vládní a administrativní budovy (jako vedlejší škoda do toho spadla i nemocnice nedaleko parlamentu, ale „je nám to líto, ale už není čas“), využívají pro morbidně vypadající akce malé děti, rozlévají falešnou krev s tím, že to je „krev našich dětí“, přilepují se k vozovkám tak kvalitním lepidlem, že to trvá 24 hodin, než je policie odlepí a falešnou krví z hasičského vozu postříkali i budovu ministerstva financí (do okamžiku, kdy jim praskla hadice a celé se to zvrhlo spíše ve frašku…). Ale legrace stranou. Blokády XR dokázaly paralyzovat britská města a počet zatčených aktivistů přesáhl 1 300. Aktivisté to ale mají spočítané a sami se chlubí tím, že v Londýně je jen zhruba 1000 cel, takže „policie může zatknout jen 100-200 lidí za den. Když je naplníme každý den, ulice jsou naše“. Metropolitní policie varovala, že musí věnovat víc úsilí klimatickým protestujícím, než nebezpečí terorismu.

U nás nejsme tak daleko, ale pokud se počet aktivistů rozroste a dokáží třeba na dvaceti místech na dvacet minut zablokovat dopravu, mohou paralyzovat prakticky celé město. Policie nemůže být všude a jak se ukázalo v pátek, i policie v autě se zacpanou ulicí nikam nedostane (těžkooděnci nakonec jednou z pražských ulic museli běžet pěšky). Pokud se to bude opakovat častěji, je jen otázkou času, kdy nějakým řidičům rupnou nervy. A nebo, kdy se najdou nějací „dobráci“ ve stylu brněnští „Slušní lidé“ a řeknou si, že když to policisté nezvládají, pomohou tomu sami… A pak si zase blokádnící mohou požádat o pomoc nějaké přátele z Antify… A tak se nám tu začne rozpadat společenský konsenzus o tom, že problémy se řeší dialogem a volbami. Jenže, kdo by čekal na volby, když planeta se každým dnem řítí k záhubě, že… Navíc by v těch volbách dostali zrovna tihle asi tak půl procenta hlasů a to jen v Praze v Karlíně.

Samozřejmě nejde jen o klima. Jak napsal Stuart Basden, jeden z patnácti zakladatelů Extinction Rebellion, klimatická změna je jen „symptom toxického systému,… který se skrze násilí a krutost rozšířil v posledních šesti stech letech kolonialismu po celém světě.“ A pokračuje kritikou toho, co podle něj leží v epicentru tohoto „toxického systému“: bílé nadvlády, patriarchátu, eurocentrismu, heteronormativity a třídní hierarchie. „Nejsme klimatické hnutí. Jsme povstání!“

Paradoxně je ale skupina tvořená především bělochy ze střední vrstvy. V materiálu, který unikl na veřejnost, si sami aktivisté stěžují na „skoro kompletní absenci dělnické třídy“ a naopak na masivní zastoupení absolventů Oxfordu a Cambridge. Samozřejmě za to může systém: „Důležité je, že řešíme nedostatek diverzity, který u nás panuje. Žijeme v rasistickém systému a Extinction rebellion a lidé v ní nejsou výjimkou.“ Organizace také vidí účast dětí jako klíčovou pro úspěch akce. „Představte si desítky tisíc dětí a studentů na ulicích Londýna.“ Zatím to tak ale nevypadá. Spíš naopak. Když deník Guardian zveřejnil foto-story s příběhy zatčených, vypadalo to spíše jako kdyby se do Londýna vydal na zájezd nějaký krajně levicový domov důchodců.

Se souhlasem prevzato z www.konzervativninoviny.cz.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.