Obsah

Aktuální číslo

Jak se stane, že Evropská komise podporuje antisemitskou islámskou komisi IHCR?

Napsal Tomáš Zdechovský

Nedávno vyšlo najevo, že Evropská komise, konkrétně Generální ředitelství pro spravedlnost a spotřebitele, které má pod svým patronátem česká eurokomisařka Věra Jourová, spolupracuje se silně kontroverzní propalestinskou a antisemitskou Islámskou komisí pro lidská práva (IHRC). Jak se něco takového stane? Copak si Komise neprověřuje, co dělají její partneři?

IHCR spolupracuje s Komisí s cílem bojovat proti islamofobii. Na tom obecně není nic až tak špatného, protože ať už máme na islám názor jakýkoliv, v Evropě už žije velký počet muslimů, kdy si většina z nich opravdu nezaslouží být automaticky dávána do jednoho pytle s těmi nejradikálnějšími zástupci a teroristy. Určitá míra kritické debaty a vzájemného dialogu je proto potřeba. Nicméně bychom si za partnery neměli brát prvního, kdo se namane nebo takovou organizaci, která je věrohodná jen podle názvu. A obávám se, že to se přesně stalo Komisi při výběru IHRC.

Když to myslím dobře já, musí to dobře myslet i protistrana

Nerad bych Komisi křivdil, třeba bylo výběrové řízení a oni skutečně byli „nejlepší“, zatím jsem ale u podobných projektů nezažil, že by někoho nevybrali nebo spolupráci ukončili předčasně. V momentě, kdy je vykazována nějaká práce, nechávají se smlouvy s partnery doběhnout a kvalita je to poslední, co se řeší. Je to z mého pohledu velmi neefektivní vynakládání finančních prostředků daňových poplatníků a při práci v kontrolním výboru toto pochybení bohužel konstatujeme až příliš často. Mnohokrát jsem navrhl mít jako hlavní kritérium právě efektivitu, kvalitu práce je ale nezřídka těžké zhodnotit a většinou se to dělá až zpětně, kdy v mezičase může být napácháno víc chyb, než by si kdo myslel, že je možné. V tomto ohledu napříč institucemi EU panuje obrovská naivita, neznalost a víra, že když to myslím dobře já, musí to dobře myslet i protistrana.

Asi zhruba tak se stane, že EK může spolupracovat s islámskou skupinou, která se snaží o prosazování politiky namířené proti Státu Izrael, a to ve všech směrech. Se skupinou, která kritizovala přijetí definice antisemitismu britskou Labouristickou stranou, podporuje akce k oslavě ájatolláha Chomejního, vůdce islámské revoluce v Íránu, nebo usilovala o propuštění islámského extremisty Umara Abd ar-Rahmána (známého jako Slepý šejch), odsouzeného za podporu teroristických útoků proti civilním a vojenským cílům v USA. Výčet dalších a opravdu ne malicherných prohřešků by navíc mohl ještě dlouho pokračovat. Shrnu to slovy profesora práva z Queen Mary University of London Erica Heinze, který v časopise Harvard Human Rights Journal obvinil IHRC z neobjektivního přístupu k lidským právům: „Celkově vzato, čím represívnější je Islámský stát a čím oficiálněji šíří proislámské doktríny či instituce, tím méně pravděpodobně to Komise pro lidská práva v islámu bude kritizovat.

Co s tím?

Upozorňovat na to a ptát se Komise, jestli si toho je vědoma. Často totiž ve své naivitě prostě není nebo si to alibisticky nepřipouští. O tom jsem se přesvědčil už několikrát, když jsem Komisi zaslal písemnou interpelaci, jestli si je Komise vědoma, že tím a oním dotačním projektem podporuje palestinské teroristy, což zcela odporuje jí jinak propagované myšlence rovných práv, boje proti terorismu, mezináboženského dialogu a nediskriminace. Chyba se stát může a raději se ani nechci zabývat myšlenkou, proč se to zrovna u Komise v posledním volebním období dělo tak často.

Autor je europoslancem za KDU-ČSL.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.