Obsah

Aktuální číslo

Spor o rozpočet v USA

Napsal Roman Joch

Ústavní systém USA je založen na striktním oddělení moci výkonné a zákonodárné. Tím se může stát (a stává se to celkem často), že prezident je z jiné strany, než je ta, která má většinu v jedné nebo obou komorách Kongresu. Na schválení rozpočtu se pak prezident musí dohodnout s Kongresem, což může být obtížné, ale většinou se tak děje formou kompromisů.

Někdy, když k dohodě nedojde, nastává částečné „uzavření“ federální vlády, tj. některé její úřady nefungují, jejich zaměstnanci nedostávají plat, protože peníze na jejich provoz a platy prostě schváleny nejsou.

Většinou toto „uzavření“ vlády netrvá dlouho, protože to naštve občany, a ti viní jak prezidenta, tak i Kongres. Všichni se pak stávají nepopulárními. Ve vlastním zájmu se proto prezident s Kongresem na kompromisu shodnou. Jenomže nyní je Amerika polarizovaná jako málokdy předtím – a mezi republikánským prezidentem Trumpem a demokratickou většinou ve Sněmovně reprezentantů zuří ostrý politický boj hraničící s iracionalitou a nenávistí. Trump chce peníze na budování zdi na hranicích s Mexikem, aby zamezil pronikání ilegálních imigrantů. A ty mu Sněmovna nechce dát; prezident pak vetuje rozpočet, v němž peníze na zeď nejsou.

Jaké jsou nejlepší argumenty Trumpa a jaké demokratů? Trump má pravdu, že je právem i povinností státu kontrolovat své hranice a bránit nelegální imigraci, protože ta je porušením zákonů země.

Navíc postavení zdi bylo jedním z hlavních bodů programu Trumpa ve volbách 2016, a kdyby zeď nepostavil, zklamal by své voliče, kteří by ho příště už nemuseli volit. Trump tudíž zeď potřebuje.

Demokraté tvrdí, že zeď je nehumánní; někteří jsou dokonce stoupenci otevřených hranic a chtějí, aby do USA dorazilo co nejvíce Latinoameričanů, protože ti volí demokraty. Mají ale pravdu v tom, že nelegální imigranti se do USA většinově nedostávají nelegálním překročením hranic, nýbrž legálním vstupem a pak překročením délky povoleného pobytu (porušením víza). A taky mají pravdu v tom, že nelegální imigrace v posledních letech klesá.

Nasnadě by byl kompromis: Trump dostane peníze na zeď a na oplátku bude souhlasit s amnestií těch nelegálních imigrantů, kteří v USA pracují, platí daně a nikdy se nedopustili zločinu.

Zda takový kompromis nastane, uvidíme. Nyní Trump na tři týdny ustoupil a souhlasil s financováním federální vlády bez peněz na zeď. Hrozí však, že po třech týdnech, pokud mu demokraté peníze na zeď neodsouhlasí, vládní výdaje zablokuje znovu.

Skutečně nejsou demokraté a republikáni schopni se dohodnout na ničem? Když prosákly zprávy, že Trump konzultoval se svými ministry a poradci možnost vystoupení USA z NATO (a ti byli proti), demokraté i republikáni se rozhodli velkou většinou Kongresu svou příslušnost k NATO opět potvrdit. Prezident samotný – bez souhlasu Kongresu – Ameriku ze Severoatlantického paktu vyvést nemůže. Na strategických zájmech tudíž shoda je.

Vyšlo v Katolickém týdeníku 5. 2. 2019. Se souhlasem autora převzato z www.obcinst.cz.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.