Obsah

Aktuální číslo

Editorial

Napsal Vox Occidentis

Vážení čtenáři,

hlavním tématem tohoto čísla nemůže být a také není nic jiného, než blížící se volba presidenta České republiky – úzce pojatá i v širším kontextu aktuálního politického vývoje. Zdaleka však nezůstáváme jen na domácí scéně.

Jednak opět obracíme pohled k našim polským a maďarským spojencům – snad se zprostředkováním jinak nepříliš zveřejňovaných informací a argumentů podaří postupně vyvracet blud jakési příbuznosti pana Zemana nebo pana Babiše a čelných representantů těchto zemí. Kromě toho samozřejmě nadále sledujeme dění v USA – snad se podaří postupně vyvracet i blud jakési příbuznosti pana Zemana nebo pana Babiše s panem Trumpem. Dále se věnujeme širším souvislostem členství České republiky v Evropské unii, resp. některým aspektům vývoje Západu obecně (což je, dá-li se to tak říct, náš hlavní dlouhodobý zájem...). Konečně přebíráme dva nekrology pana Tamáše Ježka z pera pánů Jocha a Ledvinky.

Pan Zeman jmenoval vládu premiéra Babiše – menšinový kabinet hnutí ANO 2011. Jedním z nejzajímavějších aspektů jeho skládání je až dojemné přiznání pana Babiše, že nemá lidi (v jednom z rozhovorů v ČT, které se od voleb konaly...). Inu, nemá a mimoděk nám tím prozrazuje, že 78 poslanců zvolených za hnutí ANO patří buď mezi zaměstnance pana Babiše bez větších schopností, nebo nemají jeho důvěru. Bude asi ještě nějaký čas trvat, než i pověstnému „obyčejnému voliči“ dojde, že než tohle, tak to radši skutečnou politickou stranu...

Ano, tato vláda se skládala těžko. 4 bývalí náměstci jsou toho dokladem – takový člověk, pokud jen trochu chce pokračovat, prostě nemůže nabídku odmítnout. Nicméně buďme spravedliví – třeba takovou paní Schillerovou asi nikdo přemlouvat nemusel. Samozřemě je zde otázka, nakolik je současný team „na ostro“, resp. kteří z ministrů budou vyměněni po případném nezískání důvěry. O tom však má smysl se bavit jen v tom případě, že druhý pokus o sestavení vlády bude opět svěřen Andreji Babišovi – a on patrně bude, bez ohledu na výsledek presidentské volby, neboť panu Zemanovi končí (první) presidentský mandát až 8. března. No a mezi tím můžeme sledovat tu smutnou podívanou, kdo další se po pánech Tejcovi a Svobodovi přimkne k nové moci...

Přejeme požehnané Vánoce a co nejlepší vstup do roku 2018, včetně náležité rozvahy při volbě presidenta České republiky.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.