Obsah

Aktuální číslo

Pohlednice z předvánočního Polska

Napsal Jan Cholínský

V působivě vánočně osvětleném centru Varšavy (na Krakovském předměstí) probíhala v předvečer 13. prosince 2017 protestní akce politické opozice proti současné polské vládě a dalším „protibruselským“ politikům. Byla zde vystavena a osvětlena maketa velkého zeleného listu obtíženého několika velkými papírovými červy pojmenovanými podle „politických škůdců“ Kaczyński, Orbán, Trump a několika dalších – kupodivu včetně červa jménem „Babisz“ (tato česká alegorie ovšem svědčila o neznalosti tvůrců, neboť český politický lídr patří nepochybně do úplně jiné společnosti). Chraptivým heslům jednoho z aktérů naslouchalo asi 8 (slovy osm) Varšavanů, další stovky lidí netečně procházely kolem.

Připomeňme, že současná polská vláda má podle odhadů ve třetím roce svého mandátu vzrůstající – už takřka padesátiprocentní podporu občanů. Po výměně v premiérském křesle, kdy výbornou Beatu Szydl o nahradil dosavadní ministr financí Mateusz Morawiecki, podpora trvá a dále roste. Nový premiér je synem jednoho z hrdinů polské protikomunistické opozice, jeho otec fyzik a akademik Kornel Morawiecki se nesmazatelně zapsal do historie, když se mu podařilo po vyhlášení výjimečného stavu v Polsku (13. prosince 1981) uniknout zatčení, skrývat se až do roku 1987 (kdy byl zatčen tajnou policií) v ilegalitě, a co více – řídit a organizovat ze svého úkrytu mimořádně výkonnou organizaci Bojující Solidarita.

Výše zmíněná marginální protestní akce se uskutečnila v předvečer televizního pásma Polské televize zaměřeného na připomínku 36. výročí vyhlášení výjimečného stavu v Polsku. Beseda dvou významných historiků (Jan Żaryn a Sławomir Cenckiewicz) a dvou pamětníků z řad tehdejších představitelů protikomunistické opozice prolínala dva skvělé a unikátní dokumentární filmy. V besedě bylo připomenuto, že tehdejší polští vládcové v čele s generálem Wojciechem Jaruzelskim byli nepochybně připraveni při eskalaci odporu k hromadnému vraždění. A také to, že k pádu komunistického režimu v Polsku nedošlo dříve i z toho důvodu, že západní strategie koexistence s tzv. sovětským blokem charakterizovaná strategií détente a „odzbrojovací“ Helsinskou konferencí fakticky pád komunistického impéria brzdila.

V hlavním vysílacím čase byl odvysílán dokument o výjimečném stavu v Polsku a jeho hlavním aktéru generálu Wojciechu Jaruzelském „Soudruh generál jde do války“ autorské dvojice Grzegorz Braun a Robert Kaczmarek. Ve filmu jsou využity unikátní záběry, o kontextu polské situace na konci roku 1981 vedle dobových historiků promlouvají i takové veličiny jako sovětský disident Vladimir Bukovskij nebo americký historik Richard Pipes. Výrazný představitel polské kulturní a politické katolicko-konzervativní scény (politik, publicista, monarchista) Grzegorz Braun je také režisérem předvánočního hitu č. 1 polské filmové dokumentaristiky. O obsahu jeho stominutového filmu „Luter a protestantská revoluce“ (Luter i rewolucja protestancka) vypovídá podnázev: „Jak velkou katastrofu může zapříčinit jeden člověk? 100 minut pravdy po 500 letech lhaní. Fakta, dokumenty, reálie“.

Autor je historik.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.