Obsah

Aktuální číslo

YouTube a Google trestají konzervativní hlasy na internetu

Napsal Martin Barillas

Lynnette Hardawayová a Rochelle Richardsonová, tváře známé z YouTube spíše pod přezdívkami „Démantová“ a „Hedvábná“ (Diamond&Silk – velmi populární dvojice youtuberek černé pleti – pozn. red.) jako rané podporovatelky Donalda Trumpa, vyjádřily v úterý na tweetu rozladění a obvinily YouTube z „cenzury“. Tento online video gigant, kterého vlastní ještě větší obr Google, podle nich porušuje jejich občanská práva plynoucí z Prvního dodatku Ústavy blokací příjmů z prý až 95 procent jejich videonahrávek.

Ve čtvrtek jejich tweet hlásil: „YouTube finančně zablokoval přes 95 procent našich videonahrávek s odůvodněním, že prý nejsou vhodné pro jakékoli reklamní aktivity.“ Navíc mají za to, že jsou postihovány kvůli podpoře Donalda Trumpa. Později uvedly, že „by je zajímalo, zda YouTube a jeho tým jejich videonahrávky finančně zablokoval kvůli loajální podpoře prezidenta USA. Hmm.“

Démantová a Hedvábná dodaly, že jim „to připadá jako cenzura, což je porušením Prvního dodatku; tendenční způsob, jak umlčet naše konzervativní hlasy.“

Jedna reakce z @polNewsForever se tázala YouTube, zdali „…zablokovali videa Diamond&Silk protože jsou konzervativní, anebo protože jsou černé pleti? Co z toho vás urazilo nejvíc?” Na YouTube si povšimli stížnosti dvojice a reagovali: „Zavedli jsme nové dolarové ikony, abyste byly snáze přístupné pro příjmy; ty se ovšem v rámci této aktualizace dosud nezměnily.“ Tato textová zpráva ovšem nereaguje na stížnost protrumpovské dvojice, že zmíněné videonahrávky jsou příjmově zablokovány.

Démantová a Hedvábná se sešly s úředníky Ministerstva obchodu, rovněž ve čtvrtek, ve Washingtonu DC, aby projednaly možnosti jak vylepšit své postavení v daném podnikání. Ministerstvo obchodu pak zveřejnilo tweet a fotodokumentaci jejich návštěvy s poznámkou, že šlo o setkání v rámci MBDA, tedy Agentury pro rozvoj podnikání menšin, za účelem „diskuse na téma rozvoje jejich činnosti a posílení významu jejich značky.“ Ministerstvo obchodu ovšem tento tweet a příslušnou fotodokumentaci nechalo později smazat.

Ve Spero News měli tento týden obdobnou zkušenost s jedním jejich videosnímkem, který YouTube rovněž příjmově zablokoval. Jednalo se v něm o výměnu názorů mezi Ann Coulterovou a An Kasparianovou v letošním pořadu Politicon, který se uskutečnil minulý měsíc v Los Angeles; záznam shlédlo 23 000 zájemců, nicméně přesto byl příjmově zablokován se zdůvodněním, že „není vhodný pro jakékoli inzerenty“. Což znamená, že video nelze použít za účelem reklamy, takže ve Spero News přišli o zisk. Ovšem videozáznam téže události zveřejnil levicový portál The Yang Turks, který presentuje Kasparianovou; reklamy jsou akceptovány a tím produkují i příjmy.

Na YouTube podobně postihli ještě jeden portál, a Prison Planet Paula Josepha Watsona. Ve čtvrtek hlásil, že jak právě zjistil, „na YouTube zablokovali každičké moje video na téma islám.“

Watson později na tweetoval, že blokace konzervativních internetových stránek přichází jen týden poté, co si za účelem monitorování videí v YouTube najali Ligu proti pomluvám.

Ještě předtím v tomto roce ve Spero News hlásili, že Jason Whitlock, bývalá hvězda sportovního kanálu ESPN, hovořil ve Fox News s Tuckerem Carlsonem na téma posunu ve sportovním vysílání. V rámci soustředění mediálního zájmu na hráče NFL Colina Kaepernicka (populární útočník tmavé pleti, který začal při obvyklé úvodní americké hymně zaujímat demonstrativně protestní a neuctivé pozice, což vzbuzovalo širokou nevoli diváků a hráč byl poté nuceně stažen ze sestavy. Televizní kanál ESPN však vyjadřoval Kaepernickovi podporu a následně jeho sledovanost strmě klesala – pozn. red.), Whitlock vyjádřil myšlenku, že tradiční média, např. ta z New Yorku, převzala ideologii a hodnoty ze Silicon Valley a San Francisca, které konzervativní ideje netolerují.

Spero News editor Martin Barillas je bývalým diplomatem USA, který se také věnoval obhajobě demokracie a jako pozorovatel se účastnil voleb v Latinské Americe. Živí se též jako překladatel na volné noze.

Se souhlasem převzato ze Speroforum.com. U originálního textu jsou k disposici některá v článku zmíněná videa. Pro KONZERVATIVNÍ LISTY přeložil Jozef Zummer.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.