Obsah

Aktuální číslo

Editorial

Napsal Vox Occidentis

Vážení čtenáři,

využijme jedné z mála příležitostí a pochvalme presidenta Zemana. Jeho podpora státu Izrael je dlouhodobá, konsistentní a vpravdě chvályhodná. Úspěch, který je představován cenou Bojovník za pravdu udělovanou Americkým židovským fondem, je tedy více než zasloužený. I my jsme pro přesun velvyslanectví České republiky do Jeruzaléma.

V tomto čísle přinášíme zase jednou jeden dokument. Je jím dopis ze 6. září, kterým odpovídá maďarský premiér Viktor Orbán předsedovi Evropské komise Jean-Claude Junckerovi k tématu imigrace a ochrany společných hranic. Pokud je nám známo, nebyl tento relativně stručný text doposud v češtině k disposici, ani nebyl v našich médiích nijak komentován. I my jej ponecháváme bez komentáře, snad jen s poznámkou, že považujeme za rozumné seznámit se s argumentací vedenou logicky, jasně a bez příkras politické korektnosti.

Konečně se přenesme přes Maďarsko do Polska. Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács informoval 30. srpna, že maďarský kabinet posoudil poslední vývoj přístupu Evropské komise ve věci právního státu, resp. vlády zákona v Polsku a shledal, že Polsko je obětí přístupu dvojích standardů. „Maďarská vláda kritizuje rozhodnutí Evropské komise, neboť bylo jasně prokázáno, že členským státům Evropské unie není v praxi měřeno stejným metrem. Vláda Maďarska odmítá aplikaci dvojích standardů v principu a vyzývá Evropskou komisi, aby v souladu se svým mandátem chránila smlouvy a zastavila projednávání otázek, které jsou předmětem politiky.“ Situace v Polsku si všímáme dlouhodobě a nadále tak hodláme činit. Na tomto místě pouze podotkněme, že i české vládě by více než slušela jasná, nedvojznačná podpora našeho polského spojence. Zatím si musíme vystačit s vládní zdrženlivostí (ale díky i za ni...). Nejrůznější signály (např. přohlášení vrcholných představitelů naší justice) však naznačují, že by se v této věci mohlo mnohé rychle změnit k horšímu.

...a to v situaci, kdy současný ministr spravedlnosti za ANO 2011 Robert Pelikán podává kárnou žalobu na soudkyni, která opakovaně vynáší verdikt zjevně politicky nepohodlný hnutí, z něhož ministr pochází. Respektujeme důvody, které zrovna u této soudkyně vedou k tomu, že kárná žaloba je opodstatněná a vnímáme relevanci argumentu, že o konečném výsledku nerozhodnou politici, ale soudci, a že – navíc – primární nespokojenost s konáním paní soudkyně projevil zejména nadřízený odvolací soud. To vše zaznělo. Stejně jako otázka, nejméně dvakrát zopakovaná (v pořadu ČT24, který se tomuto tématu věnoval a kde byli spolu s ministrem Pelikánem hosty Marie Benešová a Jiří Pospíšil) moderátorem, zda a případně nakolik se případ této soudkyně vymyká z toho, co se jinak běžně děje... tedy, jinými slovy, zda tato soudkyně není vystavena kárné žalobě sice oprávněně, leč selektivně, tedy ve skutečnosti z politických důvodů. Na tento podstatný dotaz se odpovědi diváci nedočkali. Připomeňme, že zásah policejních složek na Úřadu vlády v roce 2013, kterým bylo odstartováno mnohé, zejména pak významné překreslení politické mapy naší země ve prospěch Andreje Babiše, má po letech jako výsledek daňové úniky za luxusní dámské kabelky darované tehdejší vrchní ředitelce Sekce kabinetu premiéra ČR. Zkrátka: ostudná blamáž.

Přejeme pevné nervy při sledování dění v posledním měsíci před volbami. Budeme rádi, pokud vám budou KONZERVATIVNÍ LISTY při vašem rozvažování nějak užitečné.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.