Obsah

Aktuální číslo

Právě a jenom Trump?

Napsal Redakce

Liberální média dští síru a snahy o umlčení každého konzervativního hlasu ve veřejném prostoru jsou více než běžné – slíbili jsme, že se k tomuto tématu v květnovém čísle krátce vrátíme a svůj slib plníme.

V rámci velmi živé debaty uvnitř amerického konzervativního hnutí na téma Donald Trump jsme si od osobností, které presidenta Trumpa podporují, již několikrát přečetli tvrzení, že je to právě a pouze Donald Trump, kdo mohl porazit Hillary Clintonovou. Sami si nejsme jisti smyslem takového zdůrazňování pro budoucnost, ale protože je opakované a přichází z řady stran, nějaký význam asi mít bude. Donald Trump tedy zvítězil proto, že odmítl „hrát podle pravidel“, šlápl přímo do tváře politické korektnosti (čímž mnohým z nás udělal velkou radost) a tak a jen tak se stal imunním vůči útokům, které by každého jiného politicky vyřídily. Ano, to byla skutečně jeho cesta a vedla k cíli – k vítězství v presidentských volbách. Tvrzení, že to byla cesta jediná, však považujeme za přinejmenším nejisté. Kdyby nic jiného, je to postoj generálů po bitvě – ano, většinou se v tomto kontextu má na mysli bitva prohraná a mudrování, co přesně se mělo udělat jinak, aby se vyhrála... Tato bitva je vyhraná a způsob jejího vedení byl tedy určite správný – ale, znovu: jediný správný? Nebýt onoho opakovaného zdůrazňování, takovou otázku bychom vůbec neotevírali...

Proč se tedy domníváme, že dost možná i jiný republikánský kandidát mohl v presidentských volbách proti Hillary Clintonové zvítězit? Vzpomeňme si, prosím, co bylo jedním z nejvýraznějších rysů presidentské kampaně loňského roku. Byla jím extrémní neoblíbenost obou kandidátů. Nesvědčí snad už jen to, samo o sobě, o šancích některého z „konvenčních“, v primárkách poražených, republikánských kandidátů? Kdo může říct, jak by volby dopadly, kdyby se proti neoblíbené Hillary Clintonové postavil někdo, kdo by sice neměl temperament a prostořekost Donalda Trumpa, zato by však byl významně oblíbenější? Zmínění američtí konzervativní komentátoři se tváří, že to vědí. My si tím tak jisti nejsme.

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.