Obsah

Aktuální číslo

Stručný životopis zakladatele islámu

Napsal Dan Drápal

Když jsem v roce 2004 překládal knihu Proč nejsem muslim (autorem je ibn Warraq), viděl jsem jako nezbytné seznámit se se zakladatelem islámu a pochopitelně rovněž s Koránem.

Zakoupil jsem tedy dílo Barnaby Rogersona Prorok Muhammad, které vydalo nakladatelství Lidové noviny v roce 2004 (anglický originál vyšel jen o rok dříve). Rogersonův životopis Muhammada je psán vůči islámu velmi přejně, někdy až zaujatě přejně. Stručný životopis zakladatele islámu, sepsaný autorem, píšícím pod pseudonymem Alí Síná, je mnohem stručnější (vlastní text životopisu bez předmluv, příloh a dodatků čítá pouhých 20 stran) a zdaleka ne tak přejný jako spis Rogersonův. Obsahuje ovšem informace pravdivé, ověřené a dobře známé. Rogerson – právě proto, že píše o Muhammadovi a počátcích islámu přejně – je mi určitým měřítkem. Nezamlčuje totiž fakta, která se mi na Muhammadovi nelíbí (nedodržování smluv, přepadání karavan, nedodržování pravidla, že v určitý měsíc se nebude bojovat, vraždy názorových odpůrců, masakrování židů, převzetí manželky dobrého přítele apod.), pouze se je snaží nějak omluvit. Alí Síná Muhammada neomlouvá; uvádí strohá data z jeho života. (Stojí za zmínku, že česky vyšla i mnohem obsáhlejší kniha téhož autora, Jak porozumět Mohamedovi a muslimům, čítající 320 stran). Autor se narodil v Íránu, vystudoval v Pákistánu a nyní žije v Kanadě. Je jedním ze zakladatelů organizace Freedom Faith International.

Stručný životopis zakladatele islámu vydal Lukáš Lhoťan, který sám byl několik let muslimem, a zná tedy tuto problematiku jaksi „zevnitř“. V předmluvě líčí, jak je v současnosti Mohamed prezentován českým žákům a studentům.

Alí Síná předkládá ve svém životopise Mohameda jen základní fakta, která vydavatel doplnil o seznam Mohamedových výroků, které považuje za problematické.

Jsem rád, že tato knížečka vyšla. Lze ji objednat na internetové adrese www.lukaslhotan.cz. Má 87 stran a prodává se za 99 Kč.

Převzato se souhlasem autora.

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.