Obsah

Aktuální číslo

ČSSD drtivě zvítězila v bitvě o závislost policie na politickém zákulisí

Napsal Jaroslav Cabal

Osobním, nikoliv odborným rozhodnutím sociálně demokratického ministra vnitra Milana Chovance ve věci nové organizační struktury policie padla poslední bašta hájící praktickou nezávislost její nesmírně důležité složky, tedy Útvaru odhalovaní organizovaného zločinu. Tato velmi vážná změna byla evidentně realizována ve spěchu, bez náležité přípravy a odborné diskuse zainteresovaných složek státu z oblasti výkonu spravedlnosti.

Signifikantní je, že tuto „reformu“ jedné z důležitých pák spravedlnosti schválil a podepsal napravený „Lánský pučista“ a rychlý student jednoho nechvalně známého vysokoškolského ústavu. Tedy osoba, která by se v civilizované zemi kvůli svým morálním přešlapům nikdy nemohla dostat do tak vysoké funkce. A pokud by se jí přece jenom podařilo té významné pozice dosáhnout, nestačila by tam zahřát židli. A navíc tvůrce nového řádu, náměstek policejního presidenta Laube, si prý v mládí zadal s komunistickou StB! To je tedy kvalifikace!

„Je potřeba zlikvidovat Roberta Šlachtu a ovládnout ÚOOZ“, řekli do telefonu před pár léty vážně ohrožení kmotrové těch nejvyšších hospodářsko-politických uskupení v naší zemi. Vyjádřili tak vážné obavy jim podobných vykuků, a to bez rozdílu stranického dresu, který nosí. Tato policejní složka totiž svou, pro ně velmi nebezpečnou, sílu vybudovala na skutečné nezávislosti vůči politickým elitám, a na v naší zemi ojedinělé odvaze zasáhnout na jakékoliv úrovni politické (či hospodářské) moci, pokud její arogantní a sebestřední držitelé, s pocitem vlastní výlučnosti a nedotknutelnosti, překračují zákony této země. Útok proti zlu korupce tedy oprávněně zažil dokonce Úřad vlády České republiky. Po právu padl premiér za ODS, který byl do té doby považován za spravedlivého a poctivého, a s ním také jeho budoucí žena. Petr Nečas správně přijal odpovědnost za své podřízené a za své vážné funkční i osobní selhání.

S tímto hřmotným pádem ztratila ODS poslední výsadní postavení v hiearchii soudobé moci. Nejvyšší kontrolní úřad obsadil nominant ČSSD, stejně je tomu na presidentském stolci, v Poslanecké sněmovně, Senátu, ve vedení krajů i jinde. Do područí této velikánské neokomunistické hydry se dostal prostřednictvím Ministerstva vnitra i současný policejní president, který (prý pod nátlakem) evidentně uspěchanou „reorganizaci“ navrhuje.

Musí být rychlá, účinná a překvapivá, protože nikdo neví, co vlastně plukovník Robert Šlachta a jeho podřízení vyšetřují. Podrobně je informováno jen (pro vládní kruhy) stejně neprůhledné státní zastupitelství, bez jehož svolení, nebo souhlasu příslušného soudu, vyšetřující orgán nemůže dělat prakticky nic. Korupcí často citelně zasahované Sociální demokracii zřejmě velmi vadí, že do kauz šetřených jeho útvarem nelze z politické roviny zasáhnout stejně účinně, jak je tomu u jiné běžnější policejní práce.

Sociální demokraté si proto, ze strachu na koho z nich nyní dopadne ruka spravedlnosti, udělali „mafiánský“ závěr: Je třeba zlikvidovat nezávislost ÚOOZ a vybudovat v něm takové informační kanály, které ochrání vlastní stranické funkcionáře na všech úrovních před postihy jejich korupčního chování. Musí se přece zachovat penězovody, ze kterých následně financují výraznou část svých stamilionových volebních kampaní. Žádný sponzor přece naivně nevydá značné prostředky politikům k jejich hrám před laickou veřejností, aniž by v následujících dnech nezískal podstatně více z jimi ovládnutých rozpočtů. Na jeho ziscích pak často osobně participují i „hodní“ političtí spojenci.

V tomto záměru si ČSSD, prolezlá korupcí až na pověstnou půdu, samozřejmě notuje s jinými tímto morem postiženými, a to s ODS, nebo i TOP 09. Vedení KDÚ-ČSL, jejíž některé významné členy činnost toho útvaru také znejistila, raději strčí hlavu do písku, nebo trapně lavírují. Postup ministra Chovance, a jeho podřízeného policejního presidenta, jim všem totiž náramně vyhovuje. Pokud se někdy dostanou k moci, budou mít o jeden velikánský problém méně, a politickou odpovědnost za faktickou likvidaci nezávislosti ÚOOZ ponese přece jejich rival. Při svých „operacích“ se budou moci v nové prostředí cítit mnohem bezpečněji.

Proto také v zárodku, a ruku v ruce, likvidovali možnou zpověď dvou vysokých důstojníků útvaru, a státního zástupce Ištvána, před braně-bezpečnostním výborem PS ČR. Motiv tohoto zlovolného činu, zejména ze strany opozice, vůbec nechápu. Kdo jiný, než příslušný výbor Parlamentu, by měl vyslechnout výhrady těchto navýsost odborníků k nové organizační struktuře? Kdo jiný by měl slyšet výbušné informace o možném prorůstání organizovaného zločinu do policejních řad? Kdo jiný by měl vznášet v této věci výhrady proti prosazení změn, které jsou účinnému výkonu spravedlnosti nebezpečné, a to za přitakání současného vedení Ministerstva vnitra? Místo slyšení však svým hlasování zástupci některých stran, kterých se korupce hodně dotýká, dokonale zalepili ústa těm, od kterých se mohli lecos dovědět. Ke škodě této země je možná umlčeli navždy. Takto bylo demonstrativně předvedeno, o co komu vlastně v této věci skutečně šlo.

Obviňovat tento útvar z „politické práce“ mimo demokratické struktury na základě tak zvané Kubiceho zprávy (a nejnovějších opatrnických vyjádření současných představitelů ÚOOZ) je, z mého pohledu, velmi hloupé a neprozíravé. Složky spravedlnosti, tedy složka Policie ČR jako vyšetřující orgán, Státní zastupitelství jako dozorující orgán, a Soud, který povoluje odposlechy, či následně i soudí, musí být za každých okolností nezávislé na zvůli politické moci. Musí tedy mít prostor účinně prosadit zákonnost v jakékoliv úrovni její struktury, a proti komukoliv. Právě nezávislost výkonu spravedlnosti je přece ten nejdůležitější pilíř zdravého demokratického režimu, nikoliv nějaká parcelace a výkon lumpíky pokřivených pravomocí exekutivy.

ÚOOZ se, po tak zvané reformě, dostane do přímého područí policejního presidenta, vůči kterému může politická moc mnohem účinněji prosazovat své, občas i možná nekalé, zájmy. V nové struktuře může výkonná moc snadněji vytěžovat informace důležité pro nejzávažnější organizovaný zločin. Policie v navrhované organizační struktuře evidentně ztratí poslední výspu své nezávislosti, která je tak velmi důležitá zejména v boji se zločinem organizovaným lidmi na vysokých postech, nebo za pomoci někoho, kdo disponuje velkým vlivem na mocenské špičky.

Pokud téměř vždy málo vděčný stát nevyužije nesporných odborných kvalit důstojníků tohoto rušeného útvaru, doporučoval bych jim vstup na politickou scénu. Nikoliv však v dresu zmiňovaných stran, Okamurovců, do tří čtvrtin zrudlých Zelených, v řadách KSČM nebo Babišovců. Radil bych jim, aby nepodlehli pocitu revanšovat se za výraznou a důraznou podporu ANO ve dnech nejsilnější krize. Můj hlas by v takovém případě zcela jistě obdrželi.

Autor je bývalým poslancem České národní rady 1990-92, nyní člen Konzervativní strany.

 

 

 

 

Sledujte:



Copyright © 2014. All Rights Reserved.